hamburger-icon

Kliker.info

Pravosudna tragična farsa : Egipatski sud osudio 683 pristalica Muslimanske braće na smrtnu kaznu

Pravosudna tragična farsa : Egipatski sud osudio 683 pristalica Muslimanske braće na smrtnu kaznu

28 Aprila
13:04 2014

Egipatsud21Sud u Egiptu  osudio je 683 pristalica Muslimanske braće na smrtnu kaznu, uključujući lidera ovog pokreta Mohammeda Badija, objavio je egipatski državni tužilac.Na istom ročištu, sudija Saeed Youssef preinačio je u kaznu doživotnog zatvora 492 od 529 smrtne kazne dosuđene u martu, prenosi agencija AFP.Po čitanju presude, ispred sudnice onesvijestilo se više žena, članica rodbine osuđenika.Pripadnici snaga sigurnosti, s druge strane, formirali su kontrolne punktove i osigurali područje u blizini zgrade suda u Kairu.

Sudiju nazvali ‘mesarom’

Mohamed Elmessiry iz Amnesty Internationala, koji prati ovaj slučaj, rekao je da nisu postojale osnovne garancije za pošteno suđenje. Mnogi advokati optuženih bojkotirali su saslušanje, zahtijevajući da sudija, kojeg su nazvali “mesar”, bude izuzet sa slučaja.Advokat Mohamed Abdel Waheb, koji zastupa 25 optuženika, kazao je da je presuda donesena na ročištu koje je trajalo manje od pet minuta.Prethodno je, kako je rekao, jedino ročište na suđenju trajalo samo četiri , tokom kojeg je sudija odbio saslušati argumente odbrane.Abdel Nasser Hassanien, koji je bio ispred sudnice tokom donošenja presude, kazao je da je pet njegovih srodnika među osuđenima na smrt, uključujući njegovog brata Ahmeda Hasseneina Abdelattyja, koji ima 22 godine.”Od njih peterice, samo je jedan povezan s Muslimanskom braćom i on nije uradio ništa”, dodao je.

Optužbe za ubistva

Sudija Saeed Youssef privukao je svjetske osude kada je 24. marta prvobitno osudio 528 ljudi na smrt, nakon kratkog suđenja na kojem su zabilježene mnoge neregularnosti.Osuđenici, čija je presuda pročitana u ponedjeljak, bili su optuženi za učešće u ubistvu i pokušaju ubistva policajaca u južnoj egipatskoj provinciji Minya 14. augusta prošle godine, na dan kad je policija u sukobima s demonstrantima u Kairu ubila više stotina pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.Odluka suda proslijeđena je egipatskom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu, na odobravanje, što se smatra formalnošću.Postoji i mogućnost žalbe na smrtne presude koje se upućuju Žalbenom sudu. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku