hamburger-icon

Kliker.info

Pravosnažna presuda : Potvrđena doživotna kazna zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru

Pravosnažna presuda : Potvrđena doživotna kazna zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru

08 Aprila
16:22 2015

Tolimir11Haškom tribunalu danas je izrečena pravosnažna presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru (64), te je potvrđena prvostepena presuda kazne doživotnog zatvora. Tribunal je 12. decembra 2012. godine nepravomoćno osudio Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine  počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prvostepenu presudu tročlano sudsko vijeće donijelo je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije iz Zambije Prisce Nyambe.Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid.

Brojni zločini

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine i genocid.”Raspravno vijeće je većinski… utvrdilo da ste krivi za krivično djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida”, kazao je 2012. predsjedavajući Vijeća, njemački sudija Christoph Flugge, čitajući obrazloženje presude, kojom je utvrđeno da je, prema dokazima izvedenim na suđenju, na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana.

On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave, a ta je cifra, kako je rekao, bliža 6.000.Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za krivična djela istrebljenja, ubistva, progona i prisilnog premještanja muslimana iz Srebrenice i Žepe od maja do novembra 1995. godine.Samo u jednoj tački optužnice nije dokazana krivica – onoj za deportacije.Sudija Flugge, koristeći riječi svjedoka, opisao ga je kao “desnu ruku” te “oči i uši” Mladića.

Mučili i dječake

Presudom je utvrđeno da masovna ubistva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice bošnjačkih lidera u Žepi – Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljali genocid, jer su imali za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.Sudija Flugge je kazao da je jedna od odlika počinjenog genocida bila i činjenica da su pripadnici VRS-a pod Tolimirovom komandom ismijavali i mučili dječake i muškarce “često samo zato što su pripadali islamskoj vjeri”, a neki su i primoravani da pjevaju srpske pjesme prije nego što su ubijeni.

Tužitelji su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika RS-a Radovana Karadžića, također optuženog za ratne zločine i genocid, i generala Mladića da svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni, tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba, bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku