hamburger-icon

Kliker.info

Pravoslavni talibani : “Prava” Pravoslavna crkva organizira kamp za vojnu obuku djece! (Video)

Pravoslavni talibani : “Prava” Pravoslavna crkva organizira kamp za vojnu obuku djece! (Video)

05 Avgusta
17:06 2014

kamp2Društvene mreže juče i danas preplavljene su fotografijama i video snimcima, kao i brojnim, često suprotstavljenim komentarima o kampu za obuku djece koji se već dvije godine održava na Kučajskim planinama, a pod pokroviteljstvom “Srpske istinski pravoslavne Crkve” (SIPC).“Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp” na ljetnju obuku i druženje prima dječake i djevojčice uzrasta od 10 do 18 godina (mada smo na snimku i fotografijama vidjeli i mlađu djecu), i, osim standardnih aktivnosti, karakterističnih za gotovo sve omladinske i izviđačke kampove u sijvetu, poput podizanja zastave, pjevanja himne, svakodnevne fiskulture, alpinističkih i sličnih “akcija” koje obuhvataju obuku za preživljavanje u prirodi, u boravak koji košta od 30 do 50 eura uključene su i dvije aktivnosti koje su posebno privukle pažnju i izazvale komentare: svakodnevna, stalna molitva uz obuku za korištenje naoružanja!

Treba li napomenuti da su djeca  obučena u maskirnu garderobu?Sa zvaničnog sajta kampa prenosimo dio izvještaja koji se tiče obuke za korištenje oružja:“Naravno, u programu SPOK-a je bilo i već tradicionalno Airsoft streljaštvo iz SPOK-ovog arsenala Airsoft replika na kojima bi pozavideo čak i neki Airsoft klub. Lazarevci su držali u rukama i pucali iz njih replike automatskih pušaka: Ruske – AK47 (poznatije kao Kalašnjikov), američke M4 i švajcarske SIG556. “Veoma brzo, fotografije sa ovog desetodnevnog kampa osvanule su i u medijima, uz naslove koji počinju sa “SKANDALOZNO”, a komentari na društvenim mrežama kreću se od “Jezivo”, “Zabraniti teroristički kamp, roditelje krivično goniti”, “Ziloti i ekstremisti prave nove Talibane u Srbiji” do “I mi smo nekada imali obuku iz Odbrane i zaštite i u školi pucali iz pušaka”.

Tim povodom oglasili su se i analitičari:- Ova priča je poražavajuća. Jedna verska grupa, ma koja ona bila, ne sme na ovaj način da zloupotrebljava decu. Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloletnika i njihovih verskih osećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smeju se na takav način koristiti i stvarati versko-militantne organizacije. Čudno je da lokalne vlasti nisu odreagovale na militaristički kamp – kaže Živica Tucić, vhjerski analitičar.Tucić smatra da bi se u bilo kojoj evropskoj zemlji ovo smatralo vjerskim ekstremizmom.

– Dete treba učiti samoodbrani, ali ne tako što će mu se dati puška, pa makar ona ne bila prava – kaže Tucić, napominjući da Ministarstvo unutrašnjih poslova i organizacije za zaštitu prava djeteta po dužnosti moraju da provjere detalje kampa.SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. djeluje u Srbiji. Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim hrišćanima. Smatraju i da je pravoslavna crkva pala u jeres. Prvi čovek SPIC-a je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.- Izviđači pucaju iz vazdušnih pušaka. Ako se gleda zlim očima, onda to neko može da protumači negativno. Ovo nije samo verski kamp već i patriotsko-crkveni i mi učimo omladinu na odbranu otadžbine i naroda sada kada je vojska ukinuta. Obaveza je odbrana svoje države i naroda. Ovo je letnji kamp koji traje samo deset dana, a ne tokom cele godine. Roditelji sami šalju decu – kaže za „Blic“ episkop SPIC-a Akakije. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku