hamburger-icon

Kliker.info

Pravi rat za sektor sigurnosti : Mektić ministar sigurnosti, Osmica Mehmedagić šef OSA-e, Krsmanović preuzima SIPA-u?

Pravi rat za sektor sigurnosti : Mektić ministar sigurnosti, Osmica Mehmedagić šef OSA-e, Krsmanović preuzima SIPA-u?

19 Decembra
04:14 2014

mektic12Ustoličenje čelnih ljudi u državnome Ministarstvu sigurnosti te policijsko-obavještajnim agencijama ne može proći bez bespoštedne borbe političkih stranaka.U kalkulacijama oko raspodjele ministarstava u Vijeću ministara BiH nagađa se kako bi taj resor, inače bez neke posebne operativne nadležnosti, ovoga puta trebao pripasti Srbima, odnosno nekoj od stranaka iz Saveza za promjene.

Križaljke

U nekim medijima je plasirana spekulacija da bi Ministarstvo sigurnosti u sljedeće četiri godine, ako, naravno, novo Vijeće ministara preživi taj trnoviti ciklus, trebao voditi Igor Crnadak, glavni tajnik Ivanićevoga PDP-a i nekadašnji zamjenik ministra obrane BiH.
Dnevni list doznaje iz vrlo pouzdanih izvora kako Crnadak nije glavni favorit za prvoga “sigurnjaka” u državi nego Dragan Mektić, aktualni šef državne Službe za poslove sa strancima. Mektić je oduvijek slovio kao osoba bliža Mladenu Bosiću i Mladenu Ivaniću nego Miloradu Dodiku. Radi se o iskusnome i odgovornome državnome dužnosniku kojem oblast sigurnosti nije nepoznanica.
Sadašnjem šefu državne Obavještajno-sigurnosne službe OSA-e Almiru Džuvi je još proljetos istekao mandat na šefovskoj poziciji i on se praktično više nema pravo kandidirati za tu prevažnu dužnost.

Masa je “krokodila u bari” koji bi se rado dočepali ravnateljske fotelje u OSA-i.Nije tajna da bošnjačke političke elite po svaku cijenu žele zadržati ključnu poziciju u toj državnoj agenciji. Jednako tako nije tajna da je SDA u zadnjih nekoliko godina bio izraženo nezadovoljan radom Almira Džuve koji se navodno u zadnje vrijeme jako zbližio s kratko trajućim bivšim ministrom sigurnosti i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.Dnevni list doznaje kako Bakir Izetbegović ovoga puta neće prokockati ukazanu priliku i prazninu na šefovskoj poziciji u OSA-i će popuniti osobom od beskrajnoga povjerenja i lojalnosti. Ako je vjerovati našem izvoru, novi ravnatelj OSA-e će biti Osman Mehmedagić u sarajevskim krugovima popularan po nadimku Osmica.

Odani kadar

Mehmedagić je prije nekoliko godina bio šef osiguranja u Predsjedništvu BiH, dakle, pokojnoga Alije Izetbegovića, pa nije niti čudno što ga zbog zaštite svoga oca i dokazane odanosti sada želi nagraditi Bakir Izetbegović.Podsjećamo, Osman Osmica Mehmedagić trenutačno rukovodi Odjelom za tajno praćenje i dokumentiranje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH. Prema svojevremenom pisanju nekih medija iz RS-a, Mehmedagić je bio i bivši pripadnik bošnjačke tajne službe AID i ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

Nekadašnji rukovoditelj u obavještajno-sigurnosnim službama RS-a i BiH Predrag Ćeranić, Mehmedagića je tretirao kao vrlo utjecajnoga čovjeka u OSA-i jer “onaj tko rukovodi spomenutim odjelom u OSA-i može uraditi što god želi jer na raspolaganju ima odgovarajuće mehanizme”.Ćeranić je također smatrao kako je OSA zavjerenička agencija i da je od početka određena reagirati na veliki politički kapacitet tadašnjega premijera RS-a Milorada Dodika i njegove stranke. Vrlo zanimljiva je, ali ipak nikada dokazana teorija Predraga Ćeranića da je unutar OSA-e navodno instalirana struktura koja je organizirala teroristički kamp na Pogorelici, u kojem su iranski instruktori obučavali pripadnike AID-a, a u kojoj je navodno bio i Osmica Mehmedagić.

Bitka za SIPA-u

Vrlo dramatična situacija bi se mogla voditi oko ravnateljske fotelje u SIPA-i. Javna je tajna kako neka međunarodna središta moći žele po svaku cijenu iz SIPA-e maknuti nepoželjnog Gorana Zupca.Mjesecima se traže povodi za njegovu smjenu, od podnošenja kaznenih prijava pa do drugih pokušaja diskreditiranja. Nova vlast bi morala dokrajčiti mandat Gorana Zupca na čelu SIPA-e. Da bi se to provelo u proceduri, očigledno se mora smijeniti Neovisni odbor koji Vijeću ministara predlaže eventualnu smjenu šefa SIPA-e.
Unatoč svim pokušajima i potvrđenoj optužnici, sadašnji saziv Neovisnoga odbora parlamentarne skupštine BiH koji vodi Žiko Krunić je uz pomoć hrvatskih članova, točnije članova HDZ-a BiH, uspio sačuvati Zupčevu ravnateljsku glavu.

Sigurno je da srpske političke elite i dalje žele zadržati čelnu polugu u SIPA-i i nedavno je procurilo da bi novi ravnatelj SIPA-e mogao biti Zdravko Krsmanović, nekadašnji načelnik Foče i član Čavićevoga NDP-a. Ta informacija nije službeno potvrđena jer je i prerano za bilo kakve tvrdnje, međutim, indikativna je bila nedavna Krsmanovićeva poruka da bi dužnost ravnatelja SIPA-e obnašao odgovorno i da bi predano radio na razotkrivanju teških kaznenih djela pri čemu ne bi bilo nedodirljivih osoba.Procedura izbora novoga šefa SIPA-e je očigledno nešto složenija i zahtijeva vrijeme s obzirom da je prethodno nužno transformirati cijeli Neovisni odbor za izbor čelnika državnih policijskih agencija. Kadroviranja očigledno uzimaju sve više zamaha i normalno je da će nam elite u sljedećim tjednima i mjesecima servirati mnoštvo spletkarenja, ali i zanimljivih rješenja.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku