hamburger-icon

Kliker.info

Prave opasnosti tek dolaze : Bosni i Hercegovini prijete enterokolitis, trbušni tifus i zarazna žutica!

Prave opasnosti tek dolaze : Bosni i Hercegovini prijete enterokolitis, trbušni tifus i zarazna žutica!

19 Maja
17:43 2014

ladjac431Epidemiološka situacija poslije poplava može se ocijeniti nesigurnom, s tendencijom pogoršanja. Do sada je bila aktualna borba za živote, a sada predstoji period borbe za očuvanje zdravlja ljudi, rečeno je u Sarajevu na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Radiosarajevo. Prema posljednjim informacijama srpskih medija, epidemiološka situacija u Srbiji je pod kontrolom.Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je da svi profesionalci iz sektora zdravstva, zajedno s pripadnicima civilne zaštite, na terenu ‘rade prvu i osnovnu stvar’, a to je spašavanje ljudi, ali da je naredni bitan segment posljedica sadašnjeg stanja na budući period u zdravstvenom sustavu FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler istaknuo je da je Krizni štab, koji radi pri Ministarstvu zdravstva i u koordinaciji s Federalnom upravom civilne zaštite, u stalnom zasjedanju od 15. maja.Kazao je da poslije poplava ostaju kaos i leševi uginulih životinja, a ugroženo je snabdijevanje vodom kao prioritet.
S epidemiološkog stanovišta, kazuje Ler, osnovni prioritet je spriječiti pojavu masovnih, prije svega crijevnih zaraznih oboljenja, među kojima prijete enterokolitis, ali i trbušni tifus i zarazna žutica. ‘Epidemiološka situacija do ovog trenutka može se ocijeniti nesigurnom zato što nemamo odgovarajuće uvjete života, s tendencijom pogoršanja’, rekao je Ler.

Pomoćnica resornog ministra Marina Berka kazala je da je Štab u stalnom kontaktu s kantonalnim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim ustanovama na ugroženim područjima te da prati njihove potrebe. Suradnju među kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo sa službama civilne zaštite ocijenila je veoma dobrom, a kazala je da te ustanove nemaju problema kad su u pitanju ljuski kapaciteti, ali da se problemi javljaju u vidu nedostatka lijekova. Berka je apelirala na to da se stanovništvo ponaša i djeluje samo prema uputama stručnih institucija vezano uz klizišta, odlaganje uginulih životinja ili bilo što drugo.
Osim prljavštine, mulja i blata, problem je i veliki broj uginulih životinja. U narednom periodu je najvažnije spriječiti moguće zaraze i epidemiološke krize.
‘Epidemiološke službe na čelu sa Federalnim ministarstvom zdravlja i Veterinarskim fakultetom će raditi na rješavanju ovog problema. Veliki broj stoke je uginuo i sada je pod vodom. Desetine farmi koje su imale na stotine životinja su uništene. Stavljamo u funkciju mobilne spalionice, tražili smo međunarodnu pomoć da nam se dostavi još spalionica, kako bi što prije riješili ovaj problem’, rekao je Solak za Klix.ba.(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku