hamburger-icon

Kliker.info

Praška izmaglica : Češko “da” heroinu za osobnu upotrebu

Praška izmaglica : Češko “da” heroinu za osobnu upotrebu

16 Decembra
05:25 2009

Od početka iduće godine stanovnici Češke moći se šetati ulicama s čak 1,5 grama heroina, gramom kokaina ili pak do 15 grama marihuane u džepu bez straha da će završiti u zatvoru!Češka je vlada danas prihvatila prijedlog ministarstva pravosuđa o količinama opojnih sredstava koje pojedina osoba može posjedovati a da je se kazneno ne goni. Od 1. siječnja posjedovanje droge unutar granica koje je, na temelju dosadašnje sudske prakse u Češkoj, postavila vlada smatrat će se prekršajnim djelom.- Vlada se na kraju odlučila držati trenutne sudske prakse i iscrtala je tablicu utemeljenu na tim limitima – objasnila je ministrica pravosuđa Daniela Kovarova.Češka je vlada prije tjedan dana izradila i popis halucinogenih biljaka i gljiva. Od 1. siječnja Česi će moći uzgajati pet primjeraka, odnosno komada pojedine biljke koja se smatra halucinogenom, dakle konoplje, koke ili pak, primjerice, kaktusa koji sadrže meskalin, bez da nužno završe iza rešetaka. Kad je riječ o halucinogenim gljivama moći će ih imati 40. Nakon objave popisa na noge su se digli uzgajivači kaktusa. Pokrenuli su i internet peticiju protiv odredbe koju je dosad potpisalo 450 ljudi.

Ljuti uzgajivači kaktusa         Odgovarajući na protest, Kovarova im je zagarantirala da oni neće biti kažnjeno gonjeni ako kaktuse uzgajaju u botaničke ili znanstvene svrhe. Dozvolu za uzgoj kaktusa moći će dobiti od ministrastva zdravstva. Ovakvom odredbom Češka je na tragu Portugala, jedne od najliberalnijih europskih država po pitanju posjedovanja droga.Portugal je 2001. dekriminalizirao posjedovanje droge za vlastitu upotrebu, uključujući marihuanu, kokain, heroin i metamfetamin. Ta je odluka naišla na bojazan da će se u Portugalu razviti tzv. drogeraški turizam ili da će se broj osoba koje konuzumiraju opojna sredstva povećati.

Pad zaraza HIV-om                   Dogodilo se, prenosi tjednik Time, suprotno. Istraživanja pokazuju da Portugal, kao europska država koja je imala najveći broj ovisnika u Europi, nakon dekriminalizacije bilježi pad konzumacije droga među tinejdžerima i pad broja zaraza HIV-om. S druge strane, udvostručio se broj osoba koje su se prijavile za liječenje ovisnosti.

ŠPANJOLSKA – Konzumacija i posjedovanje nisu kriminalno djelo. No, kozumacija droge na javnom mjestu je ozbiljni prekršaj protiv javnog reda za koji su predviđene novčane kazne od 300 do 30 tisuća eura. Vlasti mogu odustati od globe ako korisnik pristane na liječenje.

BELGIJA – Od 2003. u Belgiji se posjedovanje do tri grama marihuane kažnjava globom od 75 do 125 eura. Isto vrijedi za uzgoj jedne stabiljke kanabisa. Konzumacija u prisutnosti maloljetnika, škole ili vojnih objekata kažnjava se zatvorom u trajanju od tri mjeseca do godinu dana i globom.

NIZOZEMSKA – Razlikuje se kanabis od drugih, kolokvijalno nazvanih “teških droga”. Onaj tko je uhvaćen s manje od 0,5 grama takozvane teške droge, neće biti procesuiran, ali će mu policija oduzeti drogu i uputiti ga na nadležne ustanove za skrb. Posjedovanje do pet grama marihuane ne podliježe nikakvoj istrazi.  (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku