hamburger-icon

Kliker.info

Praljak pred Haškim sudom tvrdi da Hrvati nisu srušili mostarski Stari most

Praljak pred Haškim sudom tvrdi da Hrvati nisu srušili mostarski Stari most

01 Jula
04:33 2008

Na suđenju šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se pred Haškim sudom sudi za zločine HVO-a, general Slobodan Praljak pokušava dokazati da Stari most u Mostaru nisu srušili Hrvati, javila je u ponedjeljak Hrvatska televizija (HTV).

Praljak, navodi HTV, tvrdi kako je most srušen aktiviranjem eksplozivnog naboja postavljenoga na lijevoj obali Neretve, na kojoj je bila Armija BiH.

Trojica zagrebačkih stručnjaka, svjedoka obrane, pred sudom su ocijenila da u trenutku kada je most srušen, s položaja HVO-a na njega nisu ispaljivani projektili.

"S obzirom na broj kadrova zabilježenih u sekundi televizijskom kamerom, svaki udarac se vidi i snimi. Prema tome, kamera koja je snimila rušenje mosta trebala je snimiti i projektil. Međutim, to u snimci nismo vidjeli", rekao je pred sudom svjedok obrane Slobodan Janković.

Stari most u Mostaru srušen je za hrvatsko-bošnjačkih sukoba u jesen 1993., a Haški sud je za rušenje optužio Praljka. Most je obnovljen novčanom pomoći međunarodne zajednice, u čemu je sudjelovala i hrvatska Vlada i otvoren 2004.

Među šestoricom bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se sudi pred Haškim sudom osim Praljka je i Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, a optuženi su za zločine počinjene nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u BiH.

(Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku