hamburger-icon

Kliker.info

Poznat identitet uhapšenih u Banjoj Luci zbog zločina protiv čovječnosti: Direktno učestvovali u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Velagići kod Ključa

Poznat identitet uhapšenih u Banjoj Luci zbog zločina protiv čovječnosti: Direktno učestvovali u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Velagići kod Ključa

27 Oktobra
14:30 2020

Pripadnici SIPA-e jutros su na području Banje Luke uhapsili dvije osobe koje se sumnjiče za ratne zločine. 

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se radi o Bošku Uničaninu (1969), rođenom u Prijedoru, te Draganu Despotu (1964), rođenom u Laništu kod Ključa, a oni su, kako je navedeno, pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, općina Ključ, i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti u junu 1992. godine.

– Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske krajine, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i direktno s drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole – piše “Oslobođenje”.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu. Neposredno nakon rata, odnosno 1996. godine, posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, naveli su iz Tužilaštva BiH, uz napomenu da će tokom dana uhapšeni biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o dalnjjim aktivnostima u predmetu. 

(Kliker.info-SB)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku