hamburger-icon

Kliker.info

Poziv dostavljen ambasadi SAD u Sarajevu : Majke pozvale Obamu da prisustvuje komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Poziv dostavljen ambasadi SAD u Sarajevu : Majke pozvale Obamu da prisustvuje komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

10 Januara
21:39 2015

obama003Udruženja preživjelih žrtava genocida pozvala su američkog predsjednika Baracka Obamu da prisustvuje komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, koja će biti obilježena ove godine, prenosi novinska agencija Patria.

Kada Hotić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” izjavila je za BIRN da je preko Američke ambasade u Sarajevu Obama pozvan na komemoraciju, kojom će u julu biti obilježena 20. godišnjica masakra u kome je ubijeno više od 7.000 srebreničkih muškaraca i dječaka.

“Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir i želimo da bude u Srebrenici tog dana, na ovoj specijalnoj komemoraciji. Nadamo se da će shvatiti da je to prava stvar, da će osjetiti da je njegova obaveza da dođe, da oda poštu našem malom gradu Srebrenici u našoj maloj Bosni, gdje je počinjen tako veliki zločin”, rekla je Hotić u petak.

“Želimo da dođe tamo i globalno osudi ovaj zločin. Želimo da pokaže svijetu da je ovaj genocid bio grozan i da takav zločin nikada nije smio da se desi. Treba da se borimo da Srebrenica bude priznata globalno, da se ovaj zločin nikad ne ponovi”, dodala je ona.

Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena u julu u Memorijalnom centru Potočari, gdje je ukopano više od 6.000 žrtava. Memorijalni centar je 2003. godine otvorio bivši predsjednik SAD Bil Klinton.

“Sjećamo se ovog užasnog zločina i ne usuđujemo se da zaboravimo, zato što moramo odati poštu nedužnim životima, među kojima je mnogo djece, ugušenim u nečemu što se mora nazvati genocidnim ludilom”, rekao je Klinton na otvaranju Memorijalnog centra.

“Nadam se da će sam pomen imena Srebrenica podsećati svako djete na svijetu da ponos u našem vjerskom i etničkom nasleđu ne zahtjeva i ne dozvoljava nam da dehumanizujemo ili ubijemo one koji su različiti”, rekao je on. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku