hamburger-icon

Kliker.info

Požar u migrantskom kampu ‘Lipa’ :U Bihaću odbili instrukcije države da vrate migrante u kamp Bira

Požar u migrantskom kampu ‘Lipa’ :U Bihaću odbili instrukcije države da vrate migrante u kamp Bira

23 Decembra
14:11 2020

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK), na vanrednoj sjednici u Bihaću, zaključila je kako ne prihvata instrukcije Ministarstva sigurnosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp Bira.

Skupština je zatražila od Vijeća ministara BiH da izvrše izmjene Odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara na lokaciji bivše tvornice Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši i hitno izmještanje migranata iz tvornice Miral.

U tvornici Miral se nalazi oko 1.300 migranata.

U privremenom migrantskom kampu Lipa, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, ranije danas zapaljen je jedan od šatora. U požaru niko nije povrijeđen. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona.

Požar je izbio nakon što su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u srijedu, 23. decembra, u osam sati, počeli sa povlačenjem osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u kampu Lipa.

„Pripadnici policije i vatrogasci su se uputili na lice mjesta. O detaljima požara, uzrocima i štetama ne mogu ništa reći“, kazao je Šiljdedić.

Nataša Omerović, upraviteljica Kampa Lipa, kazala je za RSE da su zapaljena četiri šatora u kojima su bili smješteni migranti. Prema njenim riječima, svi svi korisnici i uposlenici kampa su evakuisani.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u srijedu, 23. decembra, u osam sati, počela je sa povlačenjem osoblja i prestaje sa svim servisima koje je proteklih osam mjeseci pružala migrantima u kampu Lipa, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća, potvrdila je ranije za Radio Slobodna Evropa Nataša Omerović, upraviteljica kampa Lipa.

Kako je izjavila, to je u proteklih 15 dana bilo prolongirano, a u srijedu ujutro su podijelili još jedan obrok migrantima. Navela je da su svi ugovori za infrastrukturu u kampu otkazani, a oprema će biti konzervirana.

 

Predstavnici grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona protive se ponovnom otvaranju nedavno zatvorenog prihvatnog centar Bira u Bihaću zbog kako su rekli kontrole sigurnosne situacije i smanjenja pritiska na užu gradsku zonu.

Vlasti Unsko-sanskog kantona su prihvatni kamp Bira ispraznile početkom septembra.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, na području Bihaća, na sjeverozapadu zemlje.

Planiran je montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta od 1.500 osoba.

Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da s Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije Lipa Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u suradnji s Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definira i potpiše memorandum o suradnji kojim se uređuju načini suradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra Lipa.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je prolongirala nekolio puta zatvaranje prihvatnog kampa za migrante Lipa, koji se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Šatorski kamp Lipa, otvoren je 21. aprila, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu je, prema podacima IOM-a bilo smješteno 1.359 migranata. Njima zamjenski smještaj nije obezbijeđen.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavaju zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra ‘Lipa’, što negativno utječe na oko 1.200 osoba u pokretu.

“Sa još, najmanje, dodatnih 1.500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3.000”, stoji u pisanoj izjavi UN u BiH.

Ujedinjene nacije u BiH podsjećaju da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i financijska sredstva za rješenja postoje.

“Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu”, saopćeno je iz UN u BiH.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku