hamburger-icon

Kliker.info

Povratak u prošlost : Opet crveni telefon između NATO-a i Rusije

Povratak u prošlost : Opet crveni telefon između NATO-a i Rusije

04 Maja
05:53 2015

telefon1Sjevernoatlantska alijansa NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na izvor u Alijansi.Njemački list tvrdi kako će direktan kontakt sa Moskvom imati glavni zapovjednik objedinjenih snaga NATO u Europi i predsjednik vojnog komiteta Alijanse i vjeruje se kako će „crveni telefon“ biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane – u Moskvi, prenijela je agencija Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskim konfliktom.On je predložio da se uspostavi direktna veza dvije komande, kako bi se spriječio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.Steinmeier se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Europe da se, na duži period, izolira Rusija, kao i njegov govor protiv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

Ovo je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO-a i Rusije.
Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana „crveni telefon“ i bila je uspostavljena i u vrijeme Karipske krize 1962. godine kada je svijet bio na ivici nuklearnog rata.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku