hamburger-icon

Kliker.info

Povratak na staru priču o stabilnoj i istovjetnoj većini : HDZ i SNSD spremaju teren za novo Vijeće ministara!?

Povratak na staru priču o stabilnoj i istovjetnoj većini : HDZ i SNSD spremaju teren za novo Vijeće ministara!?

03 Oktobra
07:44 2015

dodig-covicO rekonstrukciji Vijeća ministara koja bi podrazumijevala izbacivanje Saveza za promjene i DF-a, te ulazak SNSD-a i SBB-a, već se govori jedno vrijeme, no do sada je uglavnom sve završavalo na spekulacijama. Međutim, jučer je o takvoj mogućnosti otvoreno progovorio predsjednik Federacije Marinko Čavara koji se, govoreći o ulozi SBB-a u novoj federalnoj vlasti, osvrnuo i na stav HDZ-a BiH prema kojem bi najbolje bilo da ista garnitura stranaka čini vlast na svim razinama.

Pritom je potvrdio kako je mišljenje njegove stranke da političke opcije koje su  na vlasti u RS-u trebaju biti i u vlasti na razini BiH, jer ako bi u vlasti na državnoj razini i u vlasti u tom entitetu bile različite srpske stranke onda bi dolazilo do sukoba između njih, što bi uzrokovalo zastoj u radu državne vlasti.Čavara je ovim istupom potvrdio, već ranije uvjerenje u toj stranci kako SNSD kao vladajuća stranka u RS-u treba biti dio koalicije na državnoj razini, međutim, treba podsjetiti kako su želje HDZ-a do sada bile neispunjene budući da SDA i dalje održava čvrsto partnerstvo sa strankama Saveza za promjene.

No, situacija u Federaciji u kojoj je SDA izgubio dotadašnjeg partnera DF, dala je dovoljno manevarskog prostora HDZ-u da započne priču oko ustroja stabilnih i istovjetnih većina. Prvi korak je već učinjen kroz približavanje SBB-a i SDA i proces pomirbe te dvije stranke koji se vodio pod  medijacijom HDZ-a BiH. Sada se, pak ide korak dalje te Čavara navodi kako nema logike da Demokratska fronta ostane u vlasti na razini Bosne i Hercegovine zbog “ponašanja” u vlasti FBiH i da je važno da bude ista struktura stranaka u vlasti od državne do županijske razine.

Što s Federacijom?

A kada je, pak u pitanju nastavak aktivnosti oko uspostave nove većine u Federaciji, Čavara je naglasio kako je Savez za bolju budućnost trenutačno jedini realan partner za formiranje vlasti u FBiH zajedno sa SDA i HDZ-om BiH. S druge strane u kontekstu uloge nekih drugih stranaka u Federaciji, on je pojasnio kako bi u idućem razdoblju trebalo biti jasnije koje bi pozicije SBB i eventualno SBiH mogli dobiti. To bi značilo kako HDZ BiH u ovoj situaciji pristaje na ulazak Stranke za BiH u buduću federalnu koaliciju.

SNSD spreman razgovarati

Istodobno, jučer smo svjedočili i istupu izaslanika SNSD-a u federalnom Domu naroda Slaviše Mihajlovića koji je naveo kako bi zbog nefunkcionalnosti vlasti trebalo razgovarati o novim parlamentarnim većinama na razini BiH i u FBiH.
-Apsolutno je nefunkcionalna vlast na razini BiH, a Vlada FBiH, nakon ostavke dva ministra, funkcionira polovično.

Zbog toga su zaustavljeni svi reformski procesi, a nije usvojen nijedan o važnijih zakona, rekao je Mihajlović. Novi vjetrovi koji su zapuhali nakon što je postalo jasno da SBB ulazi kombinaciju u procesu rekonstrukcije Vlade Federacije očito su ohrabrili i SNSD za Vijeće ministara pa tako ne čudi potvrda kako je ta stranka spremna razgovarati o formiranju novih parlamentarnih većina, ali, kako ističe Mihajlović, ne po svaku cijenu.

-Bit ćemo dio vlasti na razini BiH, samo ako možemo braniti interese Republike Srpske, a u FBiH ako budemo mogli očuvati prava srpskog naroda, dodao je Mihajlović. Podsjećamo, još je ljetos postojala priča kako se dogovara proces rekonstrukcije Vijeća ministara, no ona se tada tumačila kao pokušaj pritiska na SDA da prihvati SBB kao novog federalnog partnera. No, sada su se okolnosti promijenile, a u svemu veliku ulogu igraju i prepucavanja SNSD-a i ministara Saveza za promjene, što svakako daje veći motiv SNSD-u da svrgne mrske protivnike s vlasti u državi.

Dario Pušić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku