hamburger-icon

Kliker.info

Povratak na mjesto zločina : Ratni zločinac Jadranko Prlić ne želi u zatvor u Velikoj Britaniji

Povratak na mjesto zločina : Ratni zločinac Jadranko Prlić ne želi u zatvor u Velikoj Britaniji

10 Aprila
15:05 2019

Nekadašnji politički čelnik samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu, u koje je BIRN BiH imao uvid, napisao da je zatvor na otoku Wightu, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

“Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara”, navodi Prlić u pismu, prenosi agencija Fena.

Treba mu računar da piše knjige

On dodaje da taj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računar, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju piše kako bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u Bosni i Hercegovini, s obzirom na skoro otvaranje državnog zatvora, koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Bosne i Hercegovine Josipu Grubeši, od koga je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji, što bi bilo logično, želim da budem prebačen u zatvor koji ima uvjete poput onih u državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, napisao je Prlić.

Za šestoricu presuđenih 111 godina

Haški tribunal u novembru 2017. osudio je Prlića, skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika bivše samozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane ove tvorevine Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije bivše samozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je desetogodišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku