hamburger-icon

Kliker.info

Povratak na mjesto ekonomskog zločina : SDA oživljava Silajdžićeve energetske projekte koje je blokirala prije osam godina!

Povratak na mjesto ekonomskog zločina : SDA oživljava Silajdžićeve energetske projekte koje je blokirala prije osam godina!

22 Januara
16:02 2016

harisss12Federalni premijer Fadil Novalić govorio je jučer pred delegatima Doma naroda o energetskom sektoru i najavio pokretanje investicionih projekata vrijednih 11 milijardi KM.

“Energetsku nezavisnost imamo u ovom momentu i treba je sačuvati jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište”, istakao je Fadil Novalić obraćajući se delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na posebnoj tematskoj sjednici posvećenoj mjerama za poboljšanje stanja u elektroenergetskom sektoru FBiH.

Budući da je energetski sektor najvažnija grana, dodao je, zadržava se politika investicionih ulaganja u projekte termoelektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana.

“Strategija je, dakle, ulaganje u elektroenergetski sektor i održavanje energetske nezavisnosti u FBiH”, rekao je premijer i predstavio najznačajnije elektroenergetske objekte koje Federacija BiH namjerava graditi u najskorijoj budućnosti.

Sasvim konkretno, Federacija BiH namjerava graditi blok 7 TE Tuzla, blok 8 TE Kakanj, HE Vranduk, vjetropark Podveležje, HE Janjići, HE Gornja Neretva, male hidroelektrane, vjetroelektrane na Podveležju i Mesihovini…Riječ je o investicijama čiji zbir premašuje 11 milijardi KM, a čijom bi realizacijom BiH postala regionalni lider u proizvodnji električne energije.

Malo pažljivijim posmatračima nije promakla činjenica da je Novalić predstavio listom sve one projekte čiju je realizaciju prije nekih osam godina zagovarala Stranka za BiH Harisa Silajdžića. Između Silajdžićevih energetskih projekata od prije osam godina i današnjih koje zagovara Vlada premijera Novalića, postoji samo jedna bitna razlika: Silajdžićevi energetski projekti imali su veće šanse za uspjeh jer su zagovarani u vrijeme neviđenog investicionog optimizma u Evropi i svijetu koji danas, naprosto, ne postoji. Silajdžićevi projekti, barem oni najkrupniji i najatraktivniji, privukli su 2007. godine desetak najvećih energetskih kompanija iz Evrope i svijeta, a sa nekim od njih potpisani su i protokoli o strateškom partnerstvu. Primjerice, blok 7 TE Tuzla trebala je graditi njemačka kompanija EnBV, koja spada među pet najvećih energetskih kompanija u Evropi.

No, Silajdžićevi projekti naprasno su zaustavljeni u zaglušujućoj političko-medijskoj kampanji, u kojoj je osobito prednjačila SDA na čelu s tadašnjim liderom Sulejmanom Tihićem, te SDP na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom.

Sada smo ponovo na početku. BiH je nepovratno izgubila osam godina tokom kojih nije izgrađen niti jedan novi energetski objekat, rizikujući da umjesto najvećeg izvoznika električne energije u regiji, dospije na dugu listu uvoznika.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku