hamburger-icon

Kliker.info

Povratak Karadžićevog ministra : Kalinić novi ministar vanjskih poslova?

Povratak Karadžićevog ministra : Kalinić novi ministar vanjskih poslova?

29 Januara
08:02 2011

Neće biti nikakvo iznenađenje ako Aleksandar Džombić ne bude premijer Republike Srpske, jer Milorad Dodik na njena puno i ne računa, saznaje „San" iz svojih banjalučkih izvora. Navodno, Dodiku je po volji što Džombić nije još uvijek dobio saglasnost da bude premijer iako ga je on direktno kandidovao kao svog čovjeka na tu funkciju.Naime, predsjednik RS je prije tri dana, na veliko iznenađenje javnosti u tom entitetu, održao sastanak sa Strankom za demokratsku Srpsku čiji je šef Dragan Kalinić, i dogovorili su se o njegovom ulasku u entitetsku vlast. Po nekim informacijama, Dodik je Kaliniću ponudio da sam izabere ministarsku funkciju u Vijeću ministara BiH.

Međutim, Dragan kalinić, koji je bio ministar u vladi ratnog zločinca Radovana Karadžića, ne želi da ima veze sa Sarajevom i zainteresiran je za funkciju u RS. Navodno, Dodik je spreman da otpiše Aleksandra Džombića i da novi premijer tog entiteta bude upravo Kalinić.Uskoro će se održati novi sastanak Dodika i Kalinića koji traži da njegovi kadrovi preuzmu određene funkcije u RS, a Dodik je na to pristao. Radi se o ministarskim mjestima i direktorskim pozicijama, ali i visokim funkcijama u javnim preduzećima i ustanovama. Dodik je Kaliniću direktno ponudio premijersku funkciju RS ili funkciju ministra vanjskih poslova BiH za koju smatra da pripada SNSD-u – kažu izvori „Sana" iz Banjaluke.

Sve ovo naišlo je na nezadovoljstvo SDS-a koji je koalicioni partner SNSD-a, a potpredsjednik te partije Vukota Govedarica javno je poručio da bi to bio težak udar na sporazum dvije stranke.- Došli bismo u situaciju da stranka koja je dobila malo glasova na oktobarskim izborima učestvuje u formiranju državne vlasti. To je čista provokacija i to može ozbiljno narušiti odnose između SNSD-a i SDS-a. Uostalom, Kalinić je otvoreno kazao da formira svoju stranku kako bi naštetio SDS-u, a sada se ispostavlja da je to uradio u dogovoru s Dodikom kako bi žrtva u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH bio Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a – kazao je Vukota Govedarica. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku