hamburger-icon

Kliker.info

Povodom oživljavanja paradržavne tvorevine : Mostarski logoraši zbog tzv. Herceg-Bosne uputili apel probosanskim snagama

Povodom oživljavanja paradržavne tvorevine : Mostarski logoraši zbog tzv. Herceg-Bosne uputili apel probosanskim snagama

29 Marta
05:09 2019

Udruženje logoraša Mostar, ponajvećih žrtava “udruženog zločinačkog poduhvata” s ciljem etničnog čišenja prostora Hercegovine i srednje Bosne, a na čijem je čelu bio dr. Franjo Tuđman, uputili su oštru reakciju na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u režiji Hrvatske demokratske zajednice BiH.  

Mostarski logoraši kažu da je ovo „naša poruka za one koji kažu da im je BiH na srcu više nego jasna“.

Paradržavne institucije

Profesor Komšić tako je reagirao na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u Mostaru i jučerašnje na najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da “moramo do kraja organizirati HZ HB”. Čović je, također, poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

“Udruženje logoraša grada Mostara u proteklom periodu stalno je upozoravalo na tendencije koje će za rezultat imati zaključke poput jučerašnjih, a iza koji slijede djela koja ćemo viđati u narednom periodu. Nama je u startu bilo potpuno jasno da se pod imenom tzv. HNS gradi paradržavna institucija koja korespondira sa tzv. udruženjem građana HZHB. Pogledajte koja lica su bila prisutna na jučerašnjem skupu i biće svakom jasno da su to najviši dužnosnici tj. prvi ešalon HDZ-a i kad je to tako kako to nazvati nego kreiranjem paradržavnih organa koji će sutra biti spremni pruzeti poluge nove/stare paratvorevine. HZHB, tzv. hrvatska samouprava i tzv. HNS su samo različiti nazivi za isti sadržaj i cilj koji nije ostvaren u ratu, uz to osuđen u Haagu, koji treba pokušati ostvariti u miru“, upozorili su danas iz Udruženja logoraša Mostar, odgovarajući na upit Radiosarajevo.ba.

Dragan Čović kao arhitekta HNS projekta, dodaju iz Udruženja, prvo je eutanazirao sve druge političke partije sa hrvatskim predznakom. Ne žele se, vele logoraši, baviti politikom, ali se ovakva politika itekako bavila njima, pa žele javnost upozoriti na tendencije i procese.

“I to mu nije bilo teško jer suštinski jedina, ali loša opozicija bio mu je HDZ 1990, dok sve ostale strančice zajedno imaju ne više od 500 članova koje su mu trebale radi broja kako bi se u javnosti stekao dojam o velikom pokretu. Kada su svi svedeni pod jednu kapu bez mogućnosti drugačijeg mišljenja sada se prebacuju u veću brzinu”, analiziraju u Udruženju logoraša Mostar, te napominju:

“Protekli izbori su jasno pokazali da ne postoji nikakva neravnopravnost Hrvata u odnosu na druge narode. HDZ i u federalnom i državnom Domu naroda ima najveći broj zastupnika, ali im to nije dovoljno i uporno guraju priču o izmjenama Izbornog zakona kako bi osigurali svoju izbornu jedinicu za stalni izbor HDZ-ovog kandidata u Predsjedništvo BIH. Stalno se lažno pozivaju na presudu Ustavnog suda u slučaju ‘Ljubić’ koja niti jednim slovom ne tretira pitanje izbora člana Predsjedništva. No, igra se na kartu gdje stotinu puta ponovljena laž postaje istina i na zamor materijala kada će se svi jednog dana dići ruke i reći eto vam  izborna jedinica“.

Projekt tzv. HNS je, vele, samo druga faza većeg projekta rastakanje BiH.

Prva faza je bila rat protiv BiH i stvaranje bh. entiteta RS koji je nedavno doživio sudsku osudu i da je pravde, oni koji su dali zeleno svjetlo za stvaranje RS danas bi morali reći: našem konstruktu je presuđeno i dužni smo u skladu sa civilizacijskim normama ukinuti ga prevashodno radi nas a potom radi BiH. Odbiti ukidanje pogrešnog konstrukta znači ozvaničiti i legalizirati genocid i sve druge strahote i time kazati da se zločin u ime viših ciljeva isplati. Takva poruka je zastrašujuća i kataklizmičkih razmjera“, poručuju mostarski logoraši “, kažu oni.

Nadalje, u Udruženju logoraša Mostar ističu da pristajanje na izmjene Izbornog zakona po receptu HDZ-a jeste “definitivni kraj Bosne i Hercegovine”.

“Kako? Svjesni su zagovornici Republike Srpske i tzv. Herceg-Bosne da im nikada ne može biti bolje u velikodržavnim projektima susjeda i komšija, jer tim velikim projektima oni trebaju samo za ostavarenje ciljeva i niti u kakvoj drugoj formi im ne trabaju. Od davnina i zauvijek oni će u Beogradu i Zagrebu ostati Bosanci i Hercegovci i neće biti rado viđeni za istom trpezom. Priča o trećem entitetu je u suštini priča o drugom entitetu. Treći bi bio namijenjen Hrvatima, a drugi Bošnjacima. Bošnjaci bi bili zatvoreni na teritoriji koja bi u suštini predstavljala europsku Gazu bez perspektive,  odakle bi se odlazilo i u istoj radikaliziralo. Tako bi postali legitimni cilj za eliminaciju koji se ne da više trpjeti u srcu Europe. Sve treba promatrati u kontekstu globalnih kretanja, nevjerovatnog rasta islamofobije u svijetu a posebno u Europi. Ko god misli da aktivnosti susjeda na inkriminiranju Bošnjaka i muslimana nije samo dio velikog projekta taj slabo gleda u budućnost“, napominju iz Udruženja logoraša Mostar.

Beograd, Zagreb, Brisel…

Stoga, dodaju iz Udruženja logoraša Mostar, oni koji se predstavljaju kao probosanke stranke i političari „moraju znati da je na njima povijesna odgovornost i da mudrošću, pameću i drugim sredstvima moraju braniti BiH kao civilizacijsku ideju, a pristajanje na prijedlog HDZ-ovog Izbornog zakona je udaranje eksera u mrtvački sanduk Bosni i Hercegovini”.

“Nikakve garancije međunarodne zajednice u takvom Izbornom zakonu ne bi bile garancije, jedina garancija za normalan civiliziran život svih naroda i građana je država Bosna i Hercegovina poput normalnih i razvijenih država Europe. Europa i Amerika moraju stati iza takve BiH ,a ne popuštati anahronim politikama. Drugi korak HDZ-a je da će svim sredstvima u organima vlasti na svim nivoima pokušati ostvariti svoje ciljeve, a uporedo će partnere u vlasti plašiti i ucjenjivati kroz HNS i HZHB, sa atributima i spremnošću sa početka ove priče.Neki će reći da je današnji širi kontekst drugačiji u odnosu na 1992., ali pri tome zaboravljaju da ni ‘92 nije vladao razum, da su djela međunarodno osuđena, ali projekt je ostao živ  i zar se treba čuditi novom izostanku razuma. Niti jednog trenutka nije pokazano nimalo spremnosti na katarzu. Što to znači? “, upitali su mostarski logoraši.

Apel logoraša

Upozoravaju i na licemjerni odnos bh. politike.

“Reći ćemo da u potpunosti podržavamo tezu da je FBiH ta koja hrani nezvanični treći entitet. Pogledajte kako se donose odluke(ja tebi-ti meni), što i kako se finansira, kakve su uistinu jurisdikcije pravnog sistema na prostoru cijele Federacije. Onog trenutka kada se u javnom i skupštinsko prostoru udomaćio pojam HNS i pojam UZP postao tabu tema znali smo da će se problemi usložnjavati. Iz prethodnog je potpuno jasno da smo protiv ovakve politike HDZ, ali se mora priznati da je Čović vrlo vješt političar koji nadmoćno igra sa bijelim figurama. Ne samo da odolijeva nevještim crnim figurama na bh. političkoj šahovskoj ploči već vješto koristi HDZ-ovu vlast u Hrvatskoj i ušao je pod kožu pojedincima iz međunarodne zajednice koji dolaze iz zemalja gdje su projekti poput Čovićevog davno odbačeni kao anahroni. Logoraši se slažu s ocjenama člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji razočaran “onima koji samo vide Sarajevo i ništa dalje od toga”.

Žalimo da oni koji se zovu politički BH blok nisu znali prepoznati važnost ovog četverogodišnjeg perioda u kome su neprijatelji BiH zapjenili, Europa okupirana svojim problemima. Četvrti građanski stub koji im je savjetovala i Europa bi se samo mogao prepoznati da je unutar vlasti i sigurni smo da bi dobio podršku jer podršku dobiju samo oni koji se bore i koji su spremni podnositi udarce do ostvarenja cilja. Na pladnju niko ništa ne dodjeljuje. Našem članstvu bitna je samo BiH po mjeri civiliziranog čovjeka u kojoj će svakom bez obzira na ime biti sve potaman, a koja partija/e će to ostvariti je nebitno”, zaključili su iz Udruženja logoraša Mostar.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku