hamburger-icon

Kliker.info

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika : Bosanski jezik je postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika : Bosanski jezik je postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika

21 Februara
07:02 2018

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika istiće da je bosanski jezik, koji ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije BiH, kulturna, naučna i povijesna činjenica i jedino tako ga treba posmatrati i istraživati.

Dakle radi se o bosanskom jeziku kao priznatoj činjenici na svim slavenskimm katedrama u svijetu, činjenici koja je kodifirana u svijetu, činjenica koja je kanonizirana u književnosti, filmskoj, pozorišnoj i svakoj drugoj umjetnosti.

Neshvatljivo je da se Bošnjaci pokušavaju demonizirati samo zato što sebe legitimiraju bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na državu BiH jer je nastao na bosanskohercegovačkoj zemlji.

Bosanski jezik je postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika. Zato je negiranje bosanskog jezika negiranje bošnjačkog naroda, ali i negiranje države BiH.

Svjesni da je bosanski jezik podložan asimilaciji jer je praktički državno nezaštićen jezik, svjesni da bosanski jezik nema onaj tretman koji u civiliziranom svijetu jedan jezik ima, svjesni da u bošnjačkom mentalitetu postoje nedoumice u odnosu na vlastiti jezik, dajemo otvorenu podršku istraživačima u oblasti bosanskog jezika i književnosti.

Pozivamo ih da nastave naučno-argumentovano istraživati i raditi u toj oblasti te objavljivati knjige i znanstvene radove. Stavovi o bosanskom jeziku se mogu iznijeti samo na znanstvenim skupovima, gdje se argumentovano o tome može raspravljati.

Napominjemo da je država BiH ratificirala međunarodnu Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, te je dužna i osigurati sva prava iz tog dokumenta. Evropska konvencija direktno zabranjuje diskriminaciju po svakom osnovu, pa i po osnovu jezika. Svaka diskriminacija se zabranjuje i direktno je tuživa u Međunarodnom sudu u Strazburu. BiH mora usaglasiti Ustav s tom konvencijom da bi se mogla izboriti sa svim negativnim pojavama koje se dešavaju i u oblasti jezika.

Na kraju pozivamo sve relevantne akademske i kulturne institucije na institucionalnu borbu za bosanski jezik iz koje će proizilazi najbolji elementi njegove zaštite. Jer  izgubiti jezički identitet znači izgubiti nacionalni, porodični, ljudski, kulturni,  identitet, navodi se u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku