hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno : Učenici iz Jajca ostaju zajedno, neće biti nove škole

Potvrđeno : Učenici iz Jajca ostaju zajedno, neće biti nove škole

18 Juna
09:26 2017

U Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni historija i geografija Bosne i Hercegovine, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama, potvrdila je ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez.

“Djeca će se upisati u postojeće dvije škole, a na svjedožbama će biti oni grbovi koje budu zahtjevali roditelji i djeca. Planirana su i ta dva predmeta, s tim da će se to odnositi samo na prve razrede, jer smo u ostalima već krenuli sa starim nastavnim planom i programom i ne možemo ih mijenjati usred obrazovnog ciklusa. S tim možemo startati za učenike prvih razreda kojih će najvjerovatnije biti pet odjela”, kazala je Čerkez za Fenu.

Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

Odluku o odustajanju od otvaranja nove škole potvrdio je Feni i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, iako je naglasio da o tome još nije dobio službenu potvrdu.

“U dvije postojeće škole uvode se dva nova predmeta, historija i geografija za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti oblježja ‘Herceg-Bosne'”, kazao je Hozan, dodavši da se o ovoj temi razgovaralo prošle sedmice na sastanku kojem su, osim njega, prisustvovali premijer SBK-a i ministrica obrazovanja SBK-a, Tahir Lendo i Katica Čerkez.

Pobuna učenika

Učenici različitih nacionalnosti u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji “Nikola Šop” zajedno pohađaju nastavu, ali se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Bošnjačka djeca dobila su mogućnost pohađanja nacionalne grupe predmeta, bosanskog jezika i islamske vjeronauke, ali kad završe školu, kao i sva druga djeca, dobijaju diplome s grbom ‘Herceg-Bosne’.

Kantonalne vlasti odlučile su taj problem riješiti osnivanjem nove škole, s bosanskim planom i programom, međutim, srednjoškolci iz Jajca digli su glas protiv odluke, za koju su rekli da će ih ponovo podijeliti nakon što su bili podijeljeni u osnovnoj školi.

Učenike su podržali ambasadori brojnih zemalja i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku