hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno: Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Potvrđeno: Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

26 Aprila
01:41 2022

Elon  Musk , vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Twitter je večeras objavio kako je prihvatio Muskovu ponudu. 

“Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Kompaniju će u cijelosti akvizirati entitet u vlasništvu Elona Muska za 54.20 dolara po dionici. Transakcija se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija”, objavio je večeras Twitter.

Cijena dionice 38% veća od burzovne

“Dioničari Twittera će, u skladu s postignutim dogovorom dobiti 52.20 dolara za svaku dionicu Twittera koju posjeduju u trenutku dogovorene transakcije. Kupovna cijena je 38% veća od burzovne cijene dionice Twittera na 1. aprila  2022., posljednjeg dana trgovine dionicama prije nego što je gospodin Musk objavio da je kupio udio od oko 9% Twittera”, navodi se u saopštenju  kompanije.

Musk je tako postao vlasnik platforme koju smatra “javnim digitalnim mjestom na kojem će se raspravljati o vitalno važnim sadržajima za čovječanstvo”, navedeno je u saopštenju . “Sloboda govora je temelj demokracije”, rekao je Musk.

Musk početkom aprila  krenuo u preuzimanje

Podsjetimo, Elon Musk je početkom aprila kupio 9.2% Twittera. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara tvrtke i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

“Twitter mora postati privatna kompanija”

Sedam  dana nakon što je kupio dionice, Musk je dao ponudu za kupnju Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, “razmisliti o svojoj poziciji dioničara”.

“Odlučio sam ulagati u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju”, napisao je Musk u prijavi financijskom regulatoru, prenosi BBC.

“Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da tvrtka u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi”, dodao je.

Ima više od 80 miliona pratilaca na Twitteru

Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratilaca. Često objavljuje i detalje o svojim tvrtkama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

U sedmicama prije nego što je preuzeo 9% dionica, Musk je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. marta je napisao kako je zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

(Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku