hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđena optužnica za ratne zločine : Predsjednik Kosova Hašim Tači podnio ostavku , odlazi u Hag

Potvrđena optužnica za ratne zločine : Predsjednik Kosova Hašim Tači podnio ostavku , odlazi u Hag

05 Novembra
14:44 2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je 5. novembra da su Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tači je istovremeno, kako je ranije i najavio, podnio ostavku na mjesto predsjednika.

„Prije nekoliko trenutaka nadležni ljudi su me zvanično obavijestili da je pretpretresni sudija u Specijalizovanim većima potvrdio optužnicu protiv mene“, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini. Kako je rekao, u Hag će otići dobrovoljno.

Ranije jutros 5. novembra, isto je potvrdio i Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova i bivši predsjedavajući kosovske skupštine.

Veselji je putem saopštenja za medije potvrdio i da putuje u Hag 5. novembra uz napomenu da će putovati sam.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Kadri Veseli), kao i “drugih” lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku