hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno : Zijad Hadžijahić dobio otkaz u Ambasadi SAD-a

Potvrđeno : Zijad Hadžijahić dobio otkaz u Ambasadi SAD-a

13 Februara
06:48 2016

zijadh3Kako je „Slobodna Bosna“ i najavila prije desetak dana, Zijad Hadžijahić, dugogodišnji službenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, dobio je otkaz!

Hadžijahića su njegovi američki šefovi, odmah nakon hapšenja tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, suspendirali s posla, i on se više nije pojavljivao na radnom mjestu.

Iako je tada još imao status svjedoka, transkripti telefonskih razgovora s Dautbašićem, koje je u sudnici Suda BiH pročitao tužitelj Božo Mihajlović, teško su kompromitirali Hadžijahića, budući da je bilo jasno kako je on, skrivajući se iza autoriteta Ambasade SAD-a, pokušao na nezakonit način isposlovati promaknuće u diplomatskoj karijeri supruge Nermane Hadžijahić.

No, za razliku od supruge Nermane, čije ambasadorsko imenovanje nije opozvano, karijera Zijada Hadžijahića u Američkoj ambasadi je, po svoj prilici, završena.

Hadžijahić je, podsjetimo, kao uposlenik Američke ambasade godinama surađivao sa predstavnicima Suda i Tužiteljstva BiH, bio je uključen u brojne projekte međunarodne pomoći pravosudnim institucijama i uživao je neupitno povjerenje sudaca i tužitelja.

Zijad Hadžijahić je u kompleks Suda i Tužiteljstva BiH ulazio kao da je i sam uposlen u tim institucijama, a gotovo je jednak tretman uživao u drugim sudovima i tužiteljstvima na nižim razinama.

Zijad Hadžijahić je, inače, po struci diplomirani pravnik, a navodno je svojedobno bio zaposlen i u policiji.

Zijad Hadžijahić je optužen za kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, ali optužnica još nije potvrđena.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku