hamburger-icon

Kliker.info

Potresna ispovijest preživjelog iz Srebrenice : Mladić me je štitio, kako bi me sam ubio (Video)

Potresna ispovijest preživjelog iz Srebrenice : Mladić me je štitio, kako bi me sam ubio (Video)

12 Jula
02:34 2016

KadrijaKadrija Sulejmanović, koji živi na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put za Al Jazeeru Balkans  progovorio je o tome kako je preživio 1995. godinu.Naime, još kao 15-godišnjak u julu  1995. bio je zatvoren  u logorima Vojske Republike Srpske gdje je bio do razmjene 21. januara  1996. godine.

U svojem svjedočanstvu kaže kako je preživio samo zato jer ga je ratni zločinacRatko Mladić želio iskoristiti u propagandne svrhe te je rekao da ga ne smije ubiti nitko osim njega samog.

”Kad su me ulovili rekli su na motorolu ‘Uhvatili smo jednog baliju, izgleda jako mlad. Šta da radimo, da ga ubijemo ili što?’ Neki njihov komandant za kojeg sam poslije doznao da je Mladić, rekao je ‘Poštedite ga, trebat će nam’.

Doveli su me do neke zgrade, mislim da je škola, s rampom na ulazu. Tamo su me pretresli i počeli tući. Bacali su me o zid i gurnuli niz stepenice. Uveli su me onda u prostoriju gdje je sjedio jedan čovjek. Pitao me: ‘Jesi li ikad čuo za Ratka Mladića?’ Ja sam rekao: ‘Nisam’. On je tad kazao: ‘E ja sam taj zločinac o kojemu se priča.’

Naredio mi je da sjednem i tad me počeo maltretirati, govoriti svašta za balije, natjerao me da plačem. Šta sam ja uopće znao, imao sam 15 godina, a morao sam odgovarati na neka pitanja o kojima ništa nisam znao.

Tad je rekao da pozovu kamermana. Donijeli su mi nekih vlažnih maramica, obrisao sam se i rekli su mi da ne plačem. Pitali su me kad sam zadnji put jeo lubenicu, pečenje… Poredali su to sve na stol ispred mene i tad rekli kamermanu da počne snimati da se vidi kako Srbi ugošćuju njihove balije i da se vidi da oni nisu zločinci.

Poslije su nam rekli da je Crveni križ rekao da će biti razmjena zarobljenika 21. januara jula 1996.godine . Mladić je na to bio jako ljut i rekao nam da nema razmjene i da je došlo vrijeme da se rastanemo s ovim svijetom. No, tad se sjetio da smo svi registrirani jer smo djeca, pa je počeo govoriti da zaboravimo što je rekao i da ćemo ipak biti razmijenjeni. Rekao je da nas je Alija prodao i da nas je mogao i bolje zbrinuti, a ne ovako da nas prepusti njima da nas oni sve pokolju. 19. januara  smo autobusima prebačeni u Sarajevo i dva dana kasnije smo razmijenjeni.

Sada imam 38 godina i troje djece. Živim na Floridi. Otkako sam ovdje još nikad nisam sanjao nešto odavde, nego uvijek sanjam svoj rodni kraj.’

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku