hamburger-icon

Kliker.info

Potres u Washingtonu : Trump smijenio Johna Boltona

Potres u Washingtonu : Trump smijenio Johna Boltona

10 Septembra
20:06 2019

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton smijenjen je s te funkcije, objavio je na Twitteru sam predsjednik Donald Trump.

– Sinoć sam informirao Johna Boltona da Bijela kuća više ne treba njegove usluge. Imao sam velika razilaženja s brojnim njegovim prijedlozima, kao i druge osobe u mojoj administraciji, stoga sam Johna zamolio da podnese ostavku, a on je to jutros i učinio, napisao je u utorak Trump na Twitteru.

– Zahvaljujem Johnu na njegovoj službi. Sljedeće sedmice imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, dodao je Trump.

Kako navodi Jutarnji list zasad nema informacija tko bi mogao biti Boltonov nasljednik.

Sam Bolton je u pomalo enigmatičnoj objavi na Twitteru dao ponešto drugačiju verziju događaja.

– Ponudio sam sinoć predsjedniku svoju ostavku, a on mi je rekao: ‘Ajmo o tome razgovarati sutra ujutro.’

Novinar Washington Posta Robert Costa izvještava da mu je Bolton, neposredno nakon Trumpove obavijesti o smjeni, poslao SMS poruku u kojoj mu tvrdi da je ostavku podnio samoinicijativno, a ne na Trumpov zahtjev, tj. da nije smijenjen.

Bolton je bio treći Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost: prvoga, Michaela Flynna, smijenio je samo nekoliko sedmica nakon stupanja na dužnost zbog njegovih nedopuštenih kontakata s Rusima, drugoga, H.R. McMastera, smijenio je u martu prošle godine.

New York Times navodi da su Trump i Bolton imali fundamentalne nesuglasice oko praktički svih ključnih vanjskopolitičkih pitanja, uključujući Iran, Sjevernu Koreju i Afganistan, a odluka o smjeni stiže u trenutku kada američki predsjednik nastoji uspostaviti diplomatske kontakte i pokrenuti pregovore s dugogodišnjim američkim neprijateljima – Iranom i Sjevernom Korejom. Takva Trumpova inicijativa naišla je na snažne otpore unutar njegove administracije, a jedan od oponenata u tom pogledu bio mu je i Bolton.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku