hamburger-icon

Kliker.info

Potres svjetskih razmjera : Google prekida saradnju sa kineskim gigantom Huaweijem

Potres svjetskih razmjera : Google prekida saradnju sa kineskim gigantom Huaweijem

20 Maja
03:13 2019
 
 
“Huawei će moći koristiti samo javnu (osnovnu) verziju Androida, ali neće imati pristup aplikacijama i servisima unutar sistema koji su u vlasništvu Googlea”, kaže upućeni izvor za Reuters.

Osnovna verzija je vjerovatno nedovoljna da se nosi sa naprednim smartphoneima Huaweija, ali to je samo vrh ledenog brijega problema koji slijede.

Ranije je iskazana zabrinutost kako će američa odluka uticati na budućnost Huaweija jer se kineski gigant značajnim dijelom oslanja na Qualcomm, američkog proizvođača procesora.

Android je najrasprostranjeniji operativni sistem za uređaje poput smartphonea i tableta, a nalazi se na oko 2,5 milijardi jedinica. Tokom 2018. godine Huawei se gotovo izjednačio s Appleom u broju prodanih uređaja u Evropi pa se ta snaga ogledala u vrtoglavih 42 miliona prodanih jedinica.

Ova odluka Googlea imat će posljedice po imidž i naposljetku prodaju Huaweija širom svijeta, pa ozbiljnost Trumpove odluke postaje sve jasnija i sve više odgovara pravom trgovinskom ratu SAD-a i Kine.

Trumpova administracija već duže vrijeme cilja kineske tech proizvođače zbog navodne prijetnje po nacionanu sigurnost, ali Huawei je do prošle godine bio optimističan jer je ugovor sa prvim američkim telekom provajderom bio gotovo postignut. Ipak, ugovor je povučen u zadnji momenat.
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku