hamburger-icon

Kliker.info

Potpredsjednik SAD Mike Pence uoči dolaska u Crnu Goru: Amerika je uz vas

Potpredsjednik SAD Mike Pence uoči dolaska u Crnu Goru: Amerika je uz vas

31 Jula
07:52 2017

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence stigao je sinoć u posjetu estonskoj prijestolnici Talinu, kojom započinje četverodnevnu evropsku turneju tokom koje će, pored Estonije, posjetiti i Gruziju i Crnu Goru.

On je kazao kako ovim državama nosi „veoma jednostavnu poruku“ predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, da Amerika stoji uz svoje saveznike u Istočnoj Evropi, javlja AP, a prenosi Aljazeera.

Planirano je da se Pence, koji je u Talin doputovao sa suprugom Karen, danas sastane sa liderima baltičkih zemalja – Estonije, Latvije i Litvanije. Očekuje se da će im „obećati kako će Washington biti posvećen zajedničkoj odbrani NATO-a, važnom pitanju za sovjetske republike koje graniče sa Rusijom“.

„To je poruka da (Trumpov predizborni slogan) ‘Amerika na prvom mjestu’ ne znači ‘Amerika sama za sebe’. Naša poruka baltičkim državama i moja poruka kada budem posjetio Gruziju i Crnu Goru bit će ista: našim saveznicima ovdje u Istočnoj Evropi (poručujemo) – mi smo sa vama“, rekao je Pence za Fox News uoči početka turneje.

On se sinoć sastao sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom, koji je izjavio za državnu televiziju ERR kako je pokrenuo pitanje mogućeg razmještanja američkih raketa zemlja-vazduh Patriot u toj baltičkoj državi.

Agencija AP navodi kako je i Litvanija izrazila želju da postavi te rakete na svojoj teritoriji.

U Podgorici obustava saobraćaja

Tokom posjete Pencea Crnoj Gori 2. augusta, u Podgorici se očekuje potpuna obustava saobraćaja na trasama njegovog kretanja, a najavljeno je da će i zračni saobraćaj biti zatvoren na nekoliko sati, kada on sleti u Podgoricu.

Kako se navodi, potpredsjednik SAD-a, njegova supruga Karen i američka delegacija najvjerovatnije će biti smješteni u hotelu Hilton, a razgovori Pencea sa predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Duškom Markovićem odvijat će se u Vili Gorica, prenosi RTCG.

Za to vrijeme, Karen Pence obići će farmu meda te Skadarsko jezero, saopćeno je ranije iz Bijele kuće.

Srđan Darmanović, šef crnogorske diplomatije,  ocijenio je ranije da je posjeta američkog potpredsjednika Podgorici historijski događaj za Crnu Goru.

To je, kako je rekao Darmanović, prvi put da u više od 100 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD-a “dolazi jedan tako visoki funkcioner administracije u Podgoricu”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku