hamburger-icon

Kliker.info

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović provela u Armiji RBiH 1327 dana

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović provela u Armiji RBiH 1327 dana

15 Oktobra
11:52 2019

Ministarstvo za pitanja boraca Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka je učinilo dostupnim popis svih osoba koje su do sada registrirane kao ratni Armije Republike Bosne i Hercegovine i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 

U jedinstvenom boračkom registru objavljeni su podaci o broju dana koje su domaći političari proveli u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO) za vrijeme agresije na našu zemlju.

 

Među onima koji su na spisku je potpredsjednica Federacije BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović. Prema podacima koji su objavili lokalni mediji, Mahmutbegović je u Armiji RBiH 1327 dana.

 

Inače, kako saznajemo, ona je u redove odbranbenih snaga Republike RBiH pristupila i prije zvaničnog formiranja Armije RBiH, odnosno 08. aprila 1992. godine i tamo ostala sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

 

Mahmutbegović je radila kao hirurg u Ratnoj bolnici, a 1995.godine izabrana je za direktora Medicinskog centra Bugojno.

 

Novinari su uspjeli dospjeti do podataka i o drugim “zvučnim” imenima.

 

Kako javlja Klix.ba, u registru je tao kao pripadnik Armije BiH s ratnim stažom od čak 1475 dana sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Po ratnim ga zaslugama, makar na papiru, u stopu prati predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, za kojega stoji da je u redovima HVO proveo 1410 dana. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Armiji BiH bio je 675 dana.

 

Gotovo podjednak ratni staž ima i HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, za kojega je navedeno da je pripadnik HVO-a bio 1470 dana, baš kao i aktualna ministrica obrane BiH Marina Pendeš, također iz HDZ-a.

 

O Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA), u registru nema nikakvih podataka, kao no i lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću.

 

Uspostava jedinstvenog registra boraca bio je jedan od zahtjeva iz provjeda braniteljskih udruga ranije ove godine.

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - HVALA
    puka 59 - HVALA 15 Oktobra, 16:48

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA ZAHVALJUJU NAŠOJ VETERANKI HEROJINI dr MAHMUTBEGOVIĆ NA SVEMU ŠTO JE URADILA ZA NAS U RATNOJ BOLNICI .HVALA I NAŠEM SABORCU HEROJU KASUMOVIČU ŠTO NAM OBEZBJEDIH MTS KOJI NAM POMOŽE ZA OSLOBAĐANJE OPŠTINE . POZDRAV DOMOVINI OD UPRAVNOG ODBORA predsj penz puk EDIN ŠERO.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku