hamburger-icon

Kliker.info

Potpisam memorandum o razumijevanju : SAD i Rusija dogovorili letove iznad Sirije

Potpisam memorandum o razumijevanju : SAD i Rusija dogovorili letove iznad Sirije

21 Oktobra
06:36 2015

avionisir321Vojni zvaničnici SAD-a i Rusije potpisali su memorandum o razumijevanju, koji precizira kako piloti mogu da izbjegnu jedni druge na nebu iznad Sirije, s obzirom na to da dvije sile provode odvojene zračne kampanje, saopćio je Pentagon.

Informaciju o potpisivanju tog dokumenta objavio je i zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov, javljaju ruske novinske agencije.Peter Cook, glasnogovornik Pentagona, rekao je da cijeli tekst dokumenta neće biti objavljen na zahtjev Rusije.

Dodao je i da memorandum uključuje posebne protokole koje treba da poštuju posade aviona, kao i kopnenu komunikaciju između dvije strane, ukoliko avijacijska zakaže, prenio je Reuters.Kako su ranije saopćili zvaničnici, mjere se odnose na neke osnovne operativne procedure, recimo, koji jezik će u komunikaciji koristiti ruski i američki piloti, izbor radiofrekvencije za hitne pozive i visinu na kojoj će avioni letjeti.

“Današnjim potpisivanjem protokol je stupio na snagu. Dokument je potpisan nešto ranije tokom dana”, rekao je Cook.

“Protokol sadrži pravila i ograničenja radi sprečavanja izgreda između ruskih i američkih aviona” koji u okviru odvojenih operacija izvode zračne udare na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, istaknuo je Antonov, a prenosi agencija Ria Novosti.

Vojne operacije u Siriji

Kada je 30. septembra počela kampanju bombardiranja u Siriji, Rusija je zatražila pregovore radi razmjene informacija kako bi se spriječili izgredi između letjelica dvije zemlje koje sudjeluju u operacijama u istom zračnom prostoru.

Koalicija šezdesetak zemalja na čelu s SAD-om počela je u septembru 2014. godine bombardirati ISIL u Siriji, nekoliko sedmica nakon početka zračnih udara u Iraku.

Rusija tvrdi da su na meti njenih napada ISIL i druge “terorističke” grupe, ali Pentagon smatra da Moskva gađa pobunjenike koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Dosad nije bilo većih izgreda u sirijskom zračnom prostoru, ali dužnosnici američkog ministarstva odbrane ističu da su koalicijski avioni već bili u prilici da moraju mijenjati kurs kako se ne bi našli u istom sektoru sa ruskim letjelicama.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku