hamburger-icon

Kliker.info

Potezi očajnika : Radnici Krivaje blokirali Zavidoviće

Potezi očajnika : Radnici Krivaje blokirali Zavidoviće

18 Marta
15:10 2016

blokadaViše od stotinu radnika kompanije Krivaja Mobel blokiralo je ceste na ulazu u Zavidoviće i izlazu iz tog grada, kako bi izvršili pritisak na nadležne od kojih traže zaštitu imovine u krugu fabrike.

“Iz Sindikata kažu da propuštaju samo vozila hitne pomoći i ljude s uputnicom za bolnicu. Prognoziraju da će ostati do mraka”, izvještava reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Protesti su počeli prije dva dana kada je predstavnik ortačke grupe iz pogona fabrike, uz asistenciju policije, odvezao kamion.

Predsjednik Sindikata radnika Krivaje Mobel Besim Hasić kazao je kako je situacija ovaj put alarmantna.

“Situacija je alarmantna i blokirali smo sve prilaze iz Zavidovića, a građani su taoci zbog ortaka firme. Nećemo odblokirati put sve dok se ne zaštiti imovina Krivaje, a to treba uraditi Općinski sud koji je taj zahtjev dobio prije desetak dana.”

“Također, tražimo i hitnu smjenu načelnika Policijske uprave Zavidovići kao i da se sva imovina vrati državi. Kada se ljudi vrate na posao i krenu zarađivati svoj kruh, tek tada ćemo biti zadovoljni. Oni devet mjeseci nisu uplatili penziono i zdravstveno osiguranje, a neki su na čekanju već šest mjeseci”, kazao je Hasić.

Kolone kamiona na ulazu u grad

Dodao je i kako radnici ovaj put neće odustati dok se svi njihovi zahtjevi ne ispune. Saobraćaj je u potpunosti obustavljen, a kolone kamiona formirane su na ulazu u grad.

Nezadovoljstvo radnika Krivaje Mobel traje već mjesecima. Do sada su više puta blokirali magistralne ceste, a sudbina kompanije još je nepoznata.

Krivaja je nekada zapošljavala 14.000 osoba, a imovina se procjenjivala na 165 miliona konvertibilnih maraka (82,1 milion eura).

Broj zaposlenih danas se sveo na 800, a cjelokupna imovina prodana je za osam miliona konvertibilnih maraka (četiri miliona eura).

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku