hamburger-icon

Kliker.info

Postizborne igre ispod stola : Tko će popustiti – Čović ili Komšić ?

Postizborne igre ispod stola : Tko će popustiti – Čović ili Komšić ?

24 Februara
17:10 2015

CovaKom22Dogovor o novom Vijeću ministara preksinoć je postignut jer su SDA, Demokratska fronta, HDZ, Savez za promjene međusobno raspodijeli pozicije, ali to uopće ne znači da će do 11. marta BiH dobiti novu državnu Vladu. Denis Zvizdić iz SDA imenovan je 11. februara za mandatara za njezin sastav, odnosno predsjedatelja i ima rok od 30 dana da imenuje sve  državne ministre i zamjenike ministara, s tim što ta imenovanja mora potvrditi Zastupnički dom Parlamenta BiH. Ako se to ne završi do 11. marta, onda će umjesto Zvizdića za predsjedatelja Vijeća ministra biti imenovan netko drugi, a to bi moglo značiti promjenu već uspostavljene parlamentarne većine.

Kupnja vremena

Može li se to i zaista dogoditi iako su uspostava novog Vijeća ministara i nove Vlade Federacije sasvim različite stvari? Može s obzirom na ultimatum šefa HDZ-a Dragana Čovića – on uvjetuje imenovanje Vijeća ministara imenovanjem Vlade Federacije. Kako su jučer stvari stajale, nerealno je očekivati da će SDA, HDZ i DF brzo sklopiti dogovor o međusobnoj raspodjeli pozicija u federalnoj Vladi. Za sutra je najavljeno da će se za istim stolom naći Čović, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, i Željko Komšić, predsjednik DF-a. Njihov preksinoćni sastanak na kojem nije bio Komšić, nego po njegovoj ovlasti Sifet Podžić, glavni tajnik DF-a, nije donio ništa konkretno osim dogovora da sutra ponovno razgovaraju.

Kako doznajemo iz svojih izvora, i preksinoć se pokazalo da  SDA, DF i HDZ nisu promijenili stavove vezane uz raspodjelu pozicija u Vladi Federacije, zapravo koje će ministarstvo kome pripasti. Čović je ponovio da ne dolazi u obzir da se Vijeće ministara ne imenuje prije nego što bude imenovana Vlade Federacije, da bi najbolje bilo to učiniti u istom danu do 11. marta. Zašto je predsjednik HDZ-a izišao s takvim ultimatumom koji u biti najviše sliči ucjeni i drži li te vuče li on zaista sve glavne političke konce u državi i Federaciji?

Po mnogima, on je svjestan, posebno zbog svojih zahtjeva, da dogovor o formiranju Vlade FBiH neće ići lako i da bi zastoj  mogao biti vješta kupnja vremena koja bi osigurala probijanje roka za uspostavu Vijeća ministara koji istječe 11. marta. Navodno, iza svega stoji njegov dogovor s Miloradom Dodikom koji se, bez obzira na prekjučerašnji dogovor u Sarajevu, ne odriče namjere da SNSD pod svaku cijenu uđe u Vijeće ministara. To je moguće jedino promjenom većine u Parlamentu BiH. Kako doznajemo, Zvizdić je već jučer krenuo “na teren” – u razgovore sa šefovima stranaka o kandidatima za ministarske pozicije i planira ih obaviti do kraja iduće sedmice.

Ćović ne želi ni čuti za mogućnost da njegovom HDZ-u pripadne manje od šest ministarstava u federalnoj Vladi – od toga pet ministara iz reda hrvatskog naroda za stranku čiji je predsjednik i jednog izreda srpskog naroda koje želi ustupiti SNSD-u Milorada Dodika. SDA “vrluda” i ne bi bilo iznenađenje da to prihvati. Međutim, DF ni u kojoj varijanti na to neće pristati i ima svoje zahtjeve. Iz SDA će biti novi federalni premijer, a Izetbegović traži za svoju stranku i osam ministarstava. Demokratska fronta zahtijeva pet ministarstava. Treba reći da je Komšić prekjučer na sastanku na kojem je dogovorena raspodjela pozicija u Vijeću ministara popustio i pristao da DF-u pripadne jedno ministarstvo i jedno mjesto zamjenika državnog ministra s objašnjenjem da je “važnija država od stranačkih interesa i ministarskih položaja”. Na popuštanja bilo koje vrste više ne pomišlja.

Igre ispod stola

– Demokratska fronta više neće plaćati nikakve cijene ni za Čovića ni za Izetbegovića, ni  pojedinačni ni za dogovore između njih dvojce, niti će podleći bilo kakvim ucjenama i ultimatuma. Na to nemamo pravo ni zbog rezultata na izborima u listopadu prošle godine kada smo osvojili više od 150.000 glasova, puno više nego HDZ – kazali su nam jučer izvori bliski vrhu DF-a.Čović stalno ponavlja da  je minimum ispod kojeg HDZ neće ići šest ministara za njegovu stranku u federalnoj Vladi. On za HDZ traži ministarstva financija, prometa i veza ili industrije, rudarstva i energetike, zatim zdravstva, poljoprivrede, braniteljskih pitanja ili unutarnjih poslova te turizma i okoliša ili rada i socijalne politike. Koje je ministarstvo naumio dati Dodiku u ruke, Čović još ne otkriva.

S druge strane, SDA kojem svakako na osnovi izbornih rezultata pripada pozicija premijera,  već je istaknuo Fadila Novalića za tu funkciju, zahtijeva osam ministarstava – pravosuđa, izbjeglica i raseljenih, kulture i sporta, prometa i veza, poduzetništva, trgovine, unutarnjih poslova ili financija. Demokratska fronta traži šest ministarstava, nijedno manje – financija, izbjeglica i raseljenih, industrije, rudarstva i energetike, zatim turizma i okoliša, unutarnjih poslova i zdravstva. Budući da je zahtjeva za ministarskim položajima puno više nego što ima ministarstava, a nema naznaka popuštanja, potpuno je neizvjesno kako i kada će se postići dogovor. Čović kaže da se ne zamara time kako njegov zahtjev doživljava DF jer “mi svoje znamo i tih šest mjesta nama pripada”.

Izetbegović opet poručuje da ima “malo jačih i nerealnih zahtjeva” i da neće javno raspravljati s Čovićem i predstavnicima DF-a “uz napomenu da su u izvjesnoj mjeri približeni stavovi i da će se sutra napraviti iskorak”.Prema nekim izvorima, iza kulisa se uvelike igra kako bi u konačnici SDA i HDZ uzeli ono što su naumili – SDA osam ministarstava,  HDZ šest, a da Demokratskoj fronti daju svega dva i to industriju, rudarstvo i energetiku te turizam i okoliš?!Zanimljivo je da, makar javno, još uvijek o raspodjeli pozicija u Vladi šute Marinko Čavara (HDZ), predsjednik, Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović(DF), potpredsjednici Federacije. A bez zajedničkog potpisa njih troje nema imenovanja ni premijera ni federalnih ministara.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku