hamburger-icon

Kliker.info

Postizborna kombinatorika : Kemal Kozarić na čelu Vijeća ministara?

Postizborna kombinatorika : Kemal Kozarić na čelu Vijeća ministara?

20 Oktobra
12:57 2014

kozaricSlužbeni rezultati općih izbora još nisu potvrđeni, ali se manje više zna koliko je koja politička stranka osvojila mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pa se već ispunjava kadrovska križaljka kada je riječ o Vijeću ministara.

SDA odlučuje

Sasvim je izvjesno da će predsjedavajući  Vijeća ministra biti iz reda bošnjačkog naroda i da će ta funkcija u raspodjeli ministarskih funkcija pripasti SDA-u. U razdoblju od 2002. do 2006. godine predsjedavajući  Vijeća ministara bio je Adnan Terzić koji je u to vrijeme bio član SDA, a nakon što je izgubio u utrci za predsjednika SDA, napustio je tu stranku i prešao u SBB.Nakon njega, od 2006. do 2010. na čelu Vijeća ministara bio je Nikola Špirić (SNSD), a naslijedio ga je Vjekoslav Bevanda (HDZ). Po principu rotacije taj položaj u novom mandatnom razdoblju do 2018. godine pripada Bošnjacima.Bez obzira kakva se parlamentarna većina uspostavi, SDA, kako doznajemo, ni po koju cijenu neće u raspodjeli funkcija u Vijeću ministara nekoj drugoj stranci prepustiti poziciju predsjedavajućeg . Također doznajemo da su u vrhu SDA odlučni da prvi i osnovni kriterij bude stručnost i da, ako zatreba, neće bježati od toga da za predsjedavajućeg  Vijeća ministara postave i nekog tko nije član te stranke.

S obzirom da je SDA na izborima dobio najviše mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, već su im stigle potvrde da se druge parlamentarne stranke neće miješati u njihov izbor mandatara, odnosno šefa državne Vlade.Još prije izbora u političkim krugovima mogle su se čuti priče da je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, najzagrijaniji za funkciju predsjedavajućeg  Vijeća ministara. Odmah nakon izbora počelo se spominjati i ime Semihe Borovac iz SDA.Međutim, prema jučerašnjim informacijama, od naših izvora bliskih vrhu SDA-a, od svega toga nema ništa. Još preciznije – Sarajlić će, kako trenutačno stoje stvari, biti član nove državne Vlade, vjerojatno ministar civilnih poslova, a Borovac ministrica pravosuđa jer se računa da će ta mjesta pripasti Bošnjacima, odnosno SDA-u, ali su moguće i druge kombinacije u raspodjeli pozicija.

Struka i autoritet

Prema našim izvorima, prvi i glavni kandidat za poziciju predsjedavajućeg  Vijeća ministra je Kemal Kozarić. Ovaj 58-godišnji Sarajlija je doktor ekonomskih znanosti, 15 godina je radio kao bankar, a u razdoblju od 1996. do 2000. godine bio je ministar financija u Vladi Sarajevskoh kantona . Nakon toga imenovan je na funkciju viceguvernera Centralne banke BiH.Predsjedništvo BiH ga je 2005. godine imenovalo za predsjednika Upravnog vijeća i guvernera Centralne banke BiH. Na tu funkciju Predsjedništvo BiH ga je po drugi put imenovalo 2009. godine. Kozarić je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, objavljuje stručne radove u prestižnim europskim i svjetskim časopisima koji se bave ekonomijom i monetarnim sustavima i dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.Novi državni ministar financija i trezora bit će iz reda hrvatskog naroda i, kako doznajemo, najizgledniji kandidat je bivši federalni ministar financija i aktualni predsjedavajući  Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Tako će se ponoviti “slučaj Špirić” – Nikola Špirić je u razdoblju od 2006. do 2010. bio predsjedavajući  Vijeća ministara, a onda je prešao u fotelju državnog ministra financija i trezora.Malo je zategnuta situacija, ili se namjerno tako predstavlja javnosti, kada je riječ o poziciji ministra vanjskih poslova. Šef HDZ-a Dragan Čović poručio je da na taj položaj mora doći Hrvat jer još od Jadranka Prlića nitko iz reda hrvatskog naroda nije bio na toj funkciji. S druge strane, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, traži da na toj funkciji bude Srbin, a u banjolučkim političkim krugovima se priča da on želi na taj položaj postaviti Željku Cvijanović, aktualnu premijerku RS-a. Po svoj prilici, ostat će da se o tome dogovore Čović i Dodik, a s obzirom da imaju čvrste međusobne veze, to im neće biti problem bez obzira tko će morati popustiti.
U sadašnjem sazivu Vijeća ministara ministri financija i trezora i vanjskih poslova Nikola Špirić i Zlatko Lagumdžija su i dopredsjedavajući .

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku