hamburger-icon

Kliker.info

Postanite dio istorijskog projekta : Prva monografija o sarajevskoj Vijećnici objavljena na Kickstarteru

Postanite dio istorijskog projekta : Prva monografija o sarajevskoj Vijećnici objavljena na Kickstarteru

25 Februara
05:09 2014

vijecnica1Projekat prve monografije sarajevske Vijećnice  čiji su autori Valerijan Žujo, Ferhad Mulebegović i Smajo Mulaomerović, objavljen je na web stranici Kickstarter.com s ciljem prikupljanja sredstava za objavljivanje knjige.Izdavač je Urbing d.o.o. Sarajevo, projektantska firma koja je izradila kompletan projekat obnove, a urednik izdanja je  Nedžad Mulaomerović .S obzirom na to da se radi o najpoznatijoj zgradi u Sarajevu i svojevrsnom simbolu grada, sarajevsku Vijećnicu nije potrebno posebno predstavljati. Ona je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih zbivanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Svjedok je smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i konačno, kao Nacionalna biblioteka, bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju te tako postala savremenom metaforom urbicida, kulturocida.

Malo je poznata činjenica da za sve vrijeme burnog postojanja sarajevske Vijećnice nije napisana niti jedna knjiga o ovom nacionalnom blagu. Ove godine, na radost svih nas, Vijećnica će ponovo otvoriti vrata u svom autentičnom raskošnom izdanju, a grupa autora koji su usko vezani za obnovu Vijećnice napisali su i knjigu o Vijećnici koja će takođe uskoro biti objavljena. Uz pregled povijesnog konteksta, prikaz gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, knjiga će obuhvatiti i prikaz ove palate, kroz precizan faktografski snimak, glosar i hronologiju.U realizaciju ovog projekta se možete uključiti i vi. Na linku Sarajevo City Hall: Building, Destruction and Revival možete naći više informacija o samoj knjizi, naručiti svoj primjerak te time i podržati projekat objavljivanja ove iznimno važne biografije.

KLickstarter  je trenutno najveća Internet stranica za kolektivno finansiranje. Radi se o platformi osnovanoj 2008. za finansiranje kreativnih projekata koji omogućuje proizvođačima video igrica, časopisa i čudnih malih inovativnih proizvoda da skupe kapital. Čim je stranica ugledala svjetlo dana privukla je veliku pažnju i nekih deset miliona dolara investicija od entuzijasta. Ukupno danas ima preko 230 miliona dolara investicija za projekte i više od 23 hiljade uspješno finansiranih projekata. ”Ideja o izradi ove monografije rodila se pri završetku izrade projekta obnove Vijećnice. Tokom studioznog rada na projektu obnove bilo je prije svega neophodno izvršiti detaljan istraživački rad – prikupljanje stare fotodokumentacije i  crteža izvornog projekta  kako bi bilo moguće sagledati svu raskoš Vijećnice i obnoviti je u autentičnom izdanju. Tako smo prilikom izrade projekta došli u posjed bogatog, vrlo ekskluzivnog foto materijala, te uz pomoć istoričara i pisca, Valerijana Žuje, izradili prvu monografiju o sarajevskoj Vijećnici. Vijećnica će ove godine, na radost svih nas, ponovo otvoriti svoja vrata, a o njenoj burnoj istoriji te procesu obnove svjedočit će ova monografija”, izjavio je Nedžad Mulaomerović, DiA, urednik izdanja. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku