hamburger-icon

Kliker.info

Pos,o dobar a para laka : Narko klanovi u BiH obrnu oko 500 miliona maraka godišnje

Pos,o dobar a para laka : Narko klanovi u BiH obrnu oko 500 miliona maraka godišnje

26 Aprila
04:06 2010

U Bosnu i Hercegovinu heroin uglavnom ulazi iz Srbije i Crne Gore i to preko Trebinja, Goražda, Zvornika, Bijeljine i Brčkog. Pošiljke ove droge se dalje prebacuju u Sarajevo, Banjaluku i na Pale odakle se isporučuju uličnim dilerima,a jedan dio se  krijumčari prema Bosanskoj Gradiški za Hrvatsku i u zapadnoevropske zemlje.

Ulazna vrata                  Ovo su otkrili stručnjaci za borbu protiv droge. Prema njihovim informacijama, kokain se manje koristi u BiH zato što je jako skup, ali balkanskom maršrutom također ide preko naše zemlje.Smatra se da su područja Bijeljine i Brčkog ulazna vrata u BiH za kokain.Najveće količine marihuane dolaze u BiH iz Srbije i Crne Gore i ubacuju se u našu zemlju preko  Zvornika, Višegrada i Goražda.Dobro organizovani narko – klanovi iz prvenstveno iz Srbije i Crne Gore, ali i Hrvatske imaju svoju odlično uvezanu mrežu i u Bosni i Hercegovini.Stručnjaci za borbu protiv droge otkrili su da je u posljednje vrijeme izuzetno porastao broj sitnih narkodilera koji drogu prodaju po ulicama.

Koliko košta gram               Najjeftinija droga koju oni nude je marihuana i ona se prodaje u „šibicama", a jedna košta deset maraka. Kilogram marihuane prodaje se po cijeni od 300 do 500 eura. Kilogram modifikovane marihuane, poznatije kao skank, prodaje se za 700 eura. Cijena heroina na ulicama u BiH iznosi između 40 i 60 maraka po gramu, a kilogram na crnom tržištu košta 15.000 eura. Međutim, ta cijena nije konačna – kada se dodaju određene supstance ona se uveća za tri do četiri puta. Kokain je najskuplji –  u BiH dileri prodaju jedan gram po cijeni od 50 eura.Zanimljivo je da uopšte ne postoji zvanični podatak koliko u BiH ima registrovanih narkomana pošto ne postoji jedinstvena evidencija, onakva kakvu imaju sve države i kojima im omogućava efikasniju borbu protiv narko – klanova. Prema nekim američkim procjenama iz marta prošle godine u BiH ima oko 120.000 narkomana.Bolje upućeni smatraju da je to već „stara brojka" i da u BiH ima više od 150.000 narkomana. Prema njihovim grubim procjenama, narko-klanovi u Bosni i Hercegovini godišnje obrnu više od 500 miliona maraka. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku