hamburger-icon

Kliker.info

Poslušali Trumpovu sugestiju : Izrael zabranio muslimankama iz američkog Kongresa ulazak u zemlju

Poslušali Trumpovu sugestiju : Izrael zabranio muslimankama iz američkog Kongresa ulazak u zemlju

16 Avgusta
05:36 2019

Izraelske  vlasti objavile su u četvrtak da su odlučile zabraniti dvjema američkim zastupnicama da uđu u Izrael zbog njihove potpore propalestinskom pokretu, što je predstavnik PLO-a odmah nazvao “skandaloznom” odlukom.

Demokratkinje Rashida Tlaib i Ilhan Omar trebale su ovoga vikenda stići u Tel Aviv te posjetiti okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, ali je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u četvrtak da im je zabranjen ulazak zbog njihovih “protuizraelskih aktivnosti”.

Zabrana po dogovoru s premijerom

Odluka je donesena u dogovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom vanjskih poslova i ministrom za strateška pitanja, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

Netanyahu je pojasnio odluku kazavši da je jedina svrha njihovog posjeta trebala biti da “naštete Izraelu”.

“Izraelski zakon zabranjuje ulazak u Izrael onima koji pozivaju i rade na nametanju bojkota Izraelu”, rekao je, dodajući da su dvije zastupnice aktivno promovirale takvu aktivnost u Kongresu.

Tlaib i Omar, prve dvije muslimanke izabrane u Kongres i progresivne članice Demokratske stranke, izrazile su potporu propalestinskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), kojim se želi izvršiti politički i gospodarski pritisak na Izrael.

“Te zastupnice koriste međunarodnu scenu kako bi dale podršku  BDS-u koji poziva na bojkot Izraela”, naglasilo je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Trump se okomio na demokratske kongresnice: “One mrze Izrael”

Američki predsjednik Donald Trump zadnjih mjeseci se okomio na Omar, Tlaib i još dvije demokratske kongresnice optuživši ih za neprijateljstvo prema Izraelu.

On je ranije u četvrtak ocijenio da će Izrael pokazati “veliku slabost” ako im dopusti posjet.

“One mrze Izrael i čitav židovski narod i ne postoji ništa što se može reći ili učiniti kako bi promijenile mišljenje”, tvitao je Trump. “One su sramota.”

Visoka palestinska dužnosnica ocijenila je da je izraelska odluka “skandalozna”. 

“Izraelska odluka da zabrani zastupnicama Kongresa Rashidi Tlaib i Ilhan Omar da posjete Palestinu je skandalozni čin neprijateljstva protiv američkog naroda i njegovih predstavnika”, kazala je u saopštenju  članica Izvršnog odbora PLO-a Hanane Ašraui.

Vođa demokrata u Kongresu Chuck Schumer pozvao je Izrael da izmijeni svoju odluku. “Ona će samo naštetiti američko-izraelskim odnosima i potpori Izraelu u Americi”, napisao je Schumer.

“Nijedno demokratsko društvo ne bi se smjelo bojati otvorene rasprave. Mnogi koji snažno podupiru Izrael bit će duboko razočarani ovom odlukom, koju bi izraelska vlada trebala povući.”

Američki ambasador  u Izraelu David Friedman podupro je odluku, kazavši da plan posjeta nije bio “uravnotežen”.

Podijeli

Jedan komentar

  1. EU
    EU 16 Avgusta, 08:01

    O ovome ce se u istoriji pisati pod rubrikom: Vjerovali ili ne ali se dogodilo!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku