hamburger-icon

Kliker.info

Posljednji povratak : Haris Silajdžić se vraća na čelo SBiH!

Posljednji povratak : Haris Silajdžić se vraća na čelo SBiH!

13 Oktobra
04:08 2013
Izvor Dnevnoga lista je otkrio strogo čuvanu tajnu, osnivač Stranke za BiH, ponekad počasni, a u biti neuništivi i vječni predsjednik stranke, kontroverzni i karizmatični Haris Silajdžić se definitivno vraća u politički život BiH i na čelo SBiH. Samozatajni Silajdžić je prosudio kako je vrag odnio šalu, država opasno visi pod naletom razjarenih i zavađenih političkih šarlatana, kvazipatriota, ali i goropadnih cjepača te je donio sudbonosnu odluku o ponovnom povratku i to nešto ranije nego je planirao kada je privremeno napuštao političku pozornicu prije nekoliko godina nakon što je i osobno na izborima doživio kataklizmu.

Dugo oklijevao
Prema tvrdnjama našega izvora, Haris Silajdžić će prvo početi davati izjave i komentirati političke prilike u BiH, a onda će i definitivno preuzeti vođenje SBiH.  Ovdje je vrlo bitno podsjetiti kako je Haris Silajdžić statutarno i danas predsjednik SBiH i nikada formalno-pravno i nije napustio lidersku poziciju niti je razriješen s te dužnosti. Silajdžić je samo prenio svoje predsjedničke ovlasti na potpredsjednika SBiH Amera Jerlagića. Dakle, Jerlagić nije “stvarni i trajni” šef SBiH nego samo koristi ovlasti u ime Harisa Silajdžića. Utemeljitelj SBiH, bivši ministar vanjskih poslova te bošnjački član državnoga Predsjedništva, odlučio se na povratak u aktivni politički život jer smatra kako stvari u BiH izmiču kontroli i da postoji velika opasnost po opstanak države jer se ključni akteri ne mogu dogovoriti oko najvažnijih pitanja.

Dugo je oklijevao i držao se svojih principa, međutim, previše se pogubnih političkih problema navalilo na ionako krhku državnu arhitekturu pa je “mesija” Silajdžić ugledao sebe kao spasitelja nacije i države. Trgovina državnom imovinom, “Sejdić i Finci”, Izborni zakon i međusobni rat do istrjebljenja bošnjačkih elita, prelili su čašu i Silajdžić očigledno ne može više biti sjediti skrštenih ruku u “političkoj hladovini”. Bilo bi to i previše bizarno i degutantno obrazloženje bez prepoznavanja šanse i ambicije da se ponovno dokopa moći i draži oca i vođe nacije. Naravno, u svim tim problemima i sukobima Haris Silajdžić vidi veliku šansu za svoj ponovni politički uspon pa i za jačanje SBiH. Njemu objektivno na ruku idu politički kaos, stalni žestoki sukobi i svađe i sterilnost osobito bošnjačkih političkih lidera kao i činjenica da među bošnjacima trenutačno nema izrasloga karizmatičnoga lidera koji može povući procese naprijed i okupiti bošnjačko biračko tijelo i kritičnu intelektualnu elitu za rješavanje nagomilanih političkih i ekonomskih problema.

Jačanje stranke
Podsjećamo, Haris Silajdžić se povukao s političke scene u BiH nakon zadnjih općih izbora 2010. godine, međutim, niti tada nije kazao kako definitivno napušta politiku i SBiH. On je samo jasno poručio kako se neće pojavljivati u medijima do 2014. godine, dakle, do godine novih izbora, što je bio određeni signal da će se Silajdžić ipak aktivirati pred izbore. Slične poteze on je vukao i ranije i doista je uspijevao svojim šokantnim povratkom ojačati stranku i izboriti dobre izborne rezultate. Hoće li to i sada uraditi, pokazat će vrijeme, iako treba biti objektivan, on ima silno uporište za ambiciju i optimizam, jer mnogo je “crnih” tonova i okolnosti koji idu na ruku i Harisu Silajdžiću i njegovoj SBiH. Bošnjačke elite lutaju, narod traži svježu krv i novu energiju. Na vrh glave im je i Lagumdžije, Izetbegovića, Tihića pa i Radončića. Koliko kod to ne željeli priznati ili možda ignorirali “potrošenoga” osnivača SBiH, već je isplivalo kako se aktualni bošnjački čelnici ne raduju povratku Harisa Silajdžića.

 Njemu se može mnogo toga spočitati i nalijepiti, od taštine pa do teškoga karaktera i nekih sumnjivih malverzacija, ali političku vještinu i karizmu teško da u toj ravni ima netko od njegovih konkurenata. Stranka mu je posrnula davno i onemoćala. Amer Jerlagić je puno truda uložio u njezinu konsolidaciju i osvježenja. Koliko god to zvučalo groteskno i pluralistički jadno, ali to je zapravo jedina istinska, nešto jača, oporbena snaga u FBiH. U kontekstu stabiliziranja nije beznačajno, evo, otkriti kako je u Tuzli nedavno kompletna općinska organizacija Bosanke patriotske stranke generala Sefera Halilovića prešla u SBiH. Ima još sličnih nagovještaja s terena. Slijedi, dakle, vrlo uzburkano i zanimljivo nadmetanje na bošnjačkoj političkoj sceni. Haris Silajdžić je majstor motivacije i političke taktike. Jesu li ga birači zaboravili ili definitivno prekrižili ili sa žudnjom ipak očekuju njegovu spasiteljsku misiju enigma je koju će opći izbori ogoljeti. Povratak Harisa Silajdžića je za početak dovoljno bombastična pojava.  A. Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku