hamburger-icon

Kliker.info

Posljednji očajnički poziv : Soros možda postane novi guverner Ukrajinske narodne banke?

Posljednji očajnički poziv : Soros možda postane novi guverner Ukrajinske narodne banke?

21 Decembra
03:25 2014

Soros1Veliki berzovni mešetar te mecana i pokrovitelj proliberalnih pokreta i udruga u postkomunističkim zemljama istočne Europe, američki financijer rođen u Budimpešti, 84-godišnji George Soros, mogao bi postati čelnik ukrajinske Narodne banke! No, ta ukrajinska senzacija nije jedina. Naime, konkurent tog multimilijardera bit će i kontroverzni bivši čelnik MMF-a Francuz Dominique Strauss-Kahn koji je s te prestižne dužnosti morao otići zbog skandalozne seks-afere.

O tim senzacionalnim kandidaturama, kako pišu kijevski mediji, najozbiljnije se raspravlja u kabinetu predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Naime, Ukrajina se nalazi na rubu bankrota, a kako bi se pokrpale najosnovnije nasušne potrebe Ukrajini je pod hitno potrebno najmanje 15 milijardi dolara. Ekonomski eksperti kažu kako bi u slučaju da Ukrajina uskoro ne dobije tu financijsku injekciju zemlja mogla upasti u “dužničko ropstvo”, a dug bi bio veći od ostvarenog BDP-a koji zbog krize i rata bilježi veliki minus.

Inače, sadašnja šefica Ukrajinske narodne banke Valerija Gontarjeva želi što prije napustiti tu poziciju jer, kako piše Ukrajinska pravda, nad njom su se nadvili tamni oblaci, a tamošnje tužiteljstvo vodi istragu jer je, kažu, zloupotrijebila svoj položaj zbog manipulacija s tečajem nacionalne valute grivnje.Trenutno nema reakcije ni Georga Sorosa, ni Dominiquea Strauss-Kanha, mada neki trezveniji kijevski analitičari smatraju da je to tek “dobar propagandni spin” te da veliki mešetar Soros, kojem je možda to i dodatni izazov, teško da može spasiti situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi.

Jedan od razloga pozivanja Sorosa je njegovo ime, koje bi, smatraju neki ukrajinski portali, trebali omogućiti “jamstvo da Ukrajina neće otići na bubanj”. Neki tvrde da je Soros i pozvan više kao čovjek koji bi mogao pomoći oko kredita ili da svojim imenom negdje posreduje kako bi Kijev izbjegao najcrnji scenarij. No, činjenica jest da se predsjednik Porošenko već nekoliko puta telefoski čuo sa Sorosem.

Dominique Strauss Kanh, koji je zbog svog pustopašnog načina života, izgubio povjerenje zapadnih financijskih centara moći, nedavno se pojavio i u Beogradu gdje se o njemu spekuliralo kao o mogućem Vučićevom ministru financija ili barem savjetniku za novčane tokove Srbije.No, kako je ljubav neočekivano buknula, tako se brzo i ugasila te je Strauss-Kanh otišao još istočnije kako bi pronašao svoj novi početak. Neki ukrajinski, ali i zapadni mediji, već su počeli ironično komentirati tu avanturu nekadašnjeg šefa MMF-a i zbog zloglasnih predrasuda o Ukrajinkama. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku