hamburger-icon

Kliker.info

Posljednji gost iskočio iz torte : Odlazak legendarnog Davida Lettermana (Video)

Posljednji gost iskočio iz torte : Odlazak legendarnog Davida Lettermana (Video)

21 Maja
05:26 2015

NEW YORK - AUGUST 24:  Television host David Letterman tapes show segment at the Ed Sullivan Theater on August 24, 2009 in New York City.  (Photo by Ray Tamarra/Getty Images)

Najdugovječniji voditelj u historiji televizije večeras završava svoju karijeru. Jučer je posljednji put spketakularnim upadom i to nimalo slučajno, Lettermanov gost bio Bill Murray. Murray je naime iskočio iz torte, što nije prvi put barem kada su u pitanju ekstravagntni ulasci u Davidov studio. Bill Murrey je ujedno bio i prvi gost Davida Lettermana kada se show (tada pod imenom Late Night) počeo emitovati na NBC-ju 1982. godine.

Od tada pa do danas kroz više od 6.000 sati prošlo je na stotinu gostiju, a svaki od njih showu je dao neizbrisiv pečat. Ipak, u SAD-u mnogo popularniji i humorom privlačniji i danas je Jay Leno. Kako Leno ne ide u penziju, u ovom tekstu se nećemo baviti njegovm ulogom.Kako rekosmo, brojni su gosti obilježili Lettermanov show, a on je u 33 godine rada  vrlo rijetko bio na bolovanju. Ako se tome doda da mu je četiri puta ugrađivan bypass onda to zvuči skoro pa nevjerovatno. Također, karijeru mu je obilježilo i priznanje da se dugo bori sa kontrolom bijesa. Ipak, komičar ostaje komičar, te je show vrlo rijetko „patio“ od Lettermanovog bijesa.

Dugogodišnju karijeru obilježilo je i svojevrsno rivalstvo sa još jednom tv voditeljicom, koja je (također) u penziji, Oprah Winfrey. Ipak, to nije spriječilo Winfreyevu da gostuje u posljednjim emsijama Davida Lettermana.Baš kao ni Tom Waitsa koji je Lettermanu bio gost ni manje ni više već deset puta, od čega prvi put u decembru 1983. godine. Waits je dao i intervju, na koji je „upao“ i glumac George Clooney.Waits je  “priznao” je kako se oduvijek pribojavao da Letterman ispod stola ima gumb, kojim može gosta katapultirati u zrak. Osim toga za tu priliku je izveo i pjesmu posvećenu Lettermanovom odlasku.I Eddie Vedder je sa Paulom Shafferom i orkestrom CBS-a odsvirao žestoku i prikladnu izvedbu “Better Man” Pearl Jama  u ponedjeljak navečer kada  je Letterman započeo s posljednje tri noći na mjestu voditelja.

Odlazak Lettermana obilježio je i legendarni muzičar Bob Dylan koji je u emisiji uživo odsvirao pjesmu “The Night We Called it a Day” koja se nalazi na njegovom posljednjem albumu “Shadows in the Night”. Ovo je inače bilo prvo Dylanovo pojavljivanje kod Lettermana nakon 22. godine. “Sinu Harryju sam neki dan rekao da je jedna od stvari koje treba znati u životu ta da je najveći tekstopisac i muzičar svih vremena Bob Dylan”, rekao je Letterman.

Brojni su portali objavili top 10 momenata sa Davidom Lettermanom. Oni koji prednjače su naravno, Lettermanov monolog nakon 11. septembra, ali i frapantni intervjui, stripteasei, čudni komentari…Jedan od njih je i bizarni intervju sa Juaquinom Phoenixom.Mnoge su se žene odlučile otkriti Lettermanu. I to bukvalno. Prva je počela, Drew Barrymore, kada je 1995. godine tokom showa saznala da je Lettermanu rođendan. Skoro dekadu kasnije slično je učinila i Courtney Cox.

No, nisu sve žene bile fanovi Lettermana. Tako ga je Cher u emisiji nazvala š**kom, a jedan od svojih bizarnijih momenata imala je svojevremeno i Madonna koja je tokom showa 1994. toliko psovala da je pola vremena interview morao biti cenzurisan. Jedan je od najgledanijih, a Madonna se u show nije vratila sve do 2000.  Momenti kada se Letterman osjećao neugodno jeste i nekoliko minuta interviewa sa Boratom u 2006.Svoju bizarnu ulogu odigrala je i Lady Gaga kada je iznervirana zbog pitanja, poderala papir i pokušala da ga pojede. Letterman je tada upozorio: „Nije to onako kako misliš. Taj papir je hemijski tretiran, biće ti loše sedmicama.”

Zanimljivo je da je naša zemlja u Lettermanovom showu uglavnom tretirana šalama. Jedini koji su skrenuli nešto drugačiju pažnju našu zemlju, bili su Hercegovac Marin Čilić i Richard Gere. Promovišući 2007. film „The Hunting Party“, Gere je tada ukazivao na apsurdnost nehvatanja ratnih zločinaca, a Letterman imao još bolji odgovor.Brojni su američki komičari odali počast odlasku Davida Lettermana sa TV scene. “Trideset tri godine inovacije, zabave i otkačenosti… ali uglavnom zabave”, riječi su kojima je Fallon opisao Lettermanov rad.Voditelj je izdvojio nekoliko minuta u sinoćnjoj emisiji da zahvali Lettermanu za sve godine smijeha i zabave i revolucinarni humoristički program koji danas i sam radi.

Jimmy Kimmel ga je nazvao svojim „Isusom“ te najavio da će u sljedećoj emisiji nakon što David ode, on šutiti. Ne baš u tom smilsu, ali umjesto emitovanja regularne emisije ići će repriza.CNN je među deset razloga zbog kojih je Letterman kako kažu „bog komedije“ između ostalog naveo da je s obzirom na dozu ironije koji posjeduje, David nevjerovatno iskren. Izmislio je komediju na TV-u kaže CNN, uveo rock u TV show, dao priliku umjetnicima da budu ono što jesu. Bilo bi lakše kako kaže voditelj Seth Meyers navesti na šta sve nije David Letterman utjecao tokom svoje karijere. Dave je kažu bio istinska revolucija i ništa više neće biti isto.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku