hamburger-icon

Kliker.info

Posljednji brani prvog : Uoči izricanja haške presude Dodik brani Karadžića i uvodi rezervni sastav policije !?

Posljednji brani prvog : Uoči izricanja haške presude Dodik brani Karadžića i uvodi rezervni sastav policije !?

18 Marta
07:38 2016

dodododik1231

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stao je u odbranu haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića ustvrdivši kako on nikada nije zapovijedio počinjenje bilo kakvih zločina te kako se samo borio za slobodu Srba u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za 24. mart zakazao je izricanje presude Karadžiću koji je optužen za najteže ratne zločine u BiH uključujući i genocid.

Dodik je u izjavi objavljenoj u centralnom dnevniku RTRS ocijenio kako je suđenje Karadžiću zapravo “osveta a ne pravda” uz konstataciju kako su “ukoliko postoji neka krivnja” za sve što se zbivalo u BiH morali biti optuženi i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te rahmetli predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Neko je zaključio da su Srbi ti koji trebaju odgovarati za sve što se zbivalo. Nije bilo odgovornosti drugih, ni Franje Tuđmana ni Alije Izetbegovića ni predstavnika političke elite Hrvata u BiH poput Stjepana Kljujića i ostalih. I zato to nema element pravde nego osvete“, rekao je Dodik.

Karadžić se u tome našao samo zato što je bio predsjednik. Nemoguće je dokazati konkretnu krivnju čovjeku koji politički predstavlja jedan narod. Oni su našli tu priču o kolektivnoj odgovornosti koju pripisuju mnogim Srbima i taj koncept se održava“, istaknu je Dodik.

Kazao je kako osobno nikada nije čuo da bi Karadžić zapovijedio počinjenje zločina.

Nikada nisam čuo Radovana Karadžića da je pokazivao bilo kakvu zločinačku namjeru. Njegovo vođenje RS bilo je usmjereno ka tome da se očuva srpski narod na ovim prostorima i to je uspjelo“, izjavio je Dodik dodajuć kako na početku rata Karadžić nije imao stvarni nadzor nad brojnim područjima u BiH u kojima su počinjeni zločini, javlja Hina.

Dodik je  također   izjavio je da će taj bh. entitet uvesti rezervni sastav policije radi efikasnije borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poslije sastanka s predstavnicima koalicionih partnera – Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), rekao je da će zbog toga biti predložene izmjene zakona u toj oblasti, pozvavši sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u BiH.

Lideri vladajućeg bloka konstatirali su da RS i BiH nemaju kapacitet za primanje izbjeglica sa Bliskog istoka, a ponovili su da će taj entitet održati referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.Ponovljeno je i da Sud i Tužilaštvo BiH nisu u skladu s Ustavom BiH i da RS ne prihvata rad tih institucija, prenosi agencija Beta.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku