hamburger-icon

Kliker.info

Posljednja nada : Palestinci predali zahtjev za članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu

Posljednja nada : Palestinci predali zahtjev za članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu

03 Januara
05:34 2015

ICC1Palestinski ambasador pri Ujedinjenim narodima zvanično je predao generalnom sekretaru svjetske organizacije palestinski zahtjev za pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).Ovaj potez je uslijedio dva dana nakon što je zahtjev za članstvo u ICC-u potpisao palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Palestinci žele pokrenuti tužbu za ratne zločine protiv Izraela pred sudom sa sjedištem u Hagu te osporiti gradnju izraelskih naselja.Palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour rekao je da je tužba za ratne zločine opcija koja omogućava Palestini da “traži pravdu za one koje su ubili izraelski okupatori”.

“Čast nam je da ćemo biti 123. članica koja će pristupiti ICC-u, što će stupiti na snagu za otprilike 60 dana”, dodao je.”To je veoma značajan korak koji poduzimamo. To je pravna opcija, to je mirovna opcija, to je civilizirana opcija i to je opcija koje se niko ne treba bojati ko poštuje zakon.”

‘Političko manevrisanje’

Kada je upitan o mogućnosti da palestinski čelnici, prije svega članovi Hamasa, budu krivično gonjeni za ratne zločine, Mansour je rekao da bi ta opcija bila “političko manevrisanje”.”Mi se ne plašimo presuda izrečenih po zakonu, pogotovo po međunarodnom pravu”.

Prema Rimskom statutu, dokumentu koji je u srijedu potpisao Abbas sa namjerom pristupanja ICC-u, ilegalno naseljavanje se smatra ratnim zločinom, rekao je Mansour novinarima.

“Tražit ćemo pravdu putem ove odredbe Rimskog statuta, a i drugi slučajevi će biti predočeni ICC-u, kad naše čelništvo odredi da je vrijeme za nastavak razvoja događaja”, rekao je Mansour, naglasivši da samo priznate države mogu pristupiti ICC-u.

Novinarka Al Jazeere Kristen Saloomey javlja iz UN-a da nema garancija da će biti istraženi slučajevi koje podnose Palestinci.”ICC svake godine dobija stotine zahtjeva i ne prihvata ih sve, daleko do toga”, javila je ona.

“Tražit će da se retroaktivno dodijeli nadležnost Sudu formiranom 1998. godine. Ne znamo hoće li Sud to prihvatiti ili ne.”

“Samo države mogu da pristupe ICC-u, a neki ovdje nisu zvanično priznali Palestinu kao državu. Sjedinjene Američke Države tvrde da će ovo naškoditi budućim pregovorima, a ovaj potez su nazvali kontraproduktivnim”, javlja novinarka Al Jazeere.

“Palestinci bi ovim potezom mogli izgubiti 400 miliona dolara američke pomoći”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je održao vanredni sastanak sa svojim višim ministrima, kako bi razmotrio ovaj potez. On je u četvrtak zatražio od ICC-a da ne prihvate palestinski zahtjev za članstvo.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku