hamburger-icon

Kliker.info

Poslanik Bećirović uputio otvoreno pismo Vučiću :Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni BiH

Poslanik Bećirović uputio otvoreno pismo Vučiću :Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni BiH

06 Septembra
16:37 2017

Poslanik SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji sutra dolazi u posjetu BiH, naglašavajući da BiH ne treba podržavati praznim riječima i floskulama, te je Vučiću predložio više konkretnih poteza koji mogu doprinijeti normalizaciji odnosa između BiH i Srbije, saopćeno je iz SDP-a.

Bećirović naglašava da je Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država članica Ujedinjenih nacija, odnosno da je to trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti.

– Preciznije rečeno: mi imamo državu i nemamo namjeru da je pojeftinjujemo sumnjivim i parcijalnim međuetničkim sporazumima. Bosnu i Hercegovinu ne treba podržavati praznim riječima i floskulama. Javno Vas pozivam da zvaničnu posjetu državi Bosni Hercegovini iskoristite za barem jedan pozitivan i konkretan gest koji će biti istinski usmjeren u pravcu normalizacije međudržavnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije – navodi Bećirović.

Zato predlaže ukupno 13 konkretnih poteza kojima, kako smatra, Vučić može doprinijeti procesu normalizacije odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bećirović predlaže odricanje od politike koja je legalizirala genocidni četnički pokret u Srbiji, prestanak antidejtonske zloupotrebe paralelnih veza Srbije s bh. entitetom RS s ciljem postepenog inkorporiranja ovog bh. entiteta u ekonomski i politički sistem Srbije, puno poštivanje legalnih, konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH i prestanak politike njihovog negiranja od strane najviših srbijanskih zvaničnika, odbacivanje politike poricanja, opravdavanja i negiranja planetarno utvrđenog i presuđenog genocida nad Bošnjacima, prestanak politike slavljenja zločinačke politiku koju su kreirali i sprovodili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić …, puno poštivanje presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je presuđeno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, prestanak plasiranja teze o „srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa“ i Vučićeve “samopromocije” u predsjednika svih Srba u regionu, razlikovanje političko-pravne razine odnosa između dvije nezavisne i internacionalno priznate, suverene države, od kulturno-historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u BiH i Srbiji, uspostavljanje prakse da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini iskazuju iskren, korektan i državnički odnos, a ne potiču etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginaliziraju državu i državne organe BiH, prestanak podržavanja i ohrabrivanja antibosanskohercegovačkih i ratnohuškačkih aktivnosti, izjava i postupaka pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, revidiranje u Skupštini Srbije usvojene „Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj je zacrtano da se  Srbija ponovo neovlašteno miješa u unutrašnje odnose suverene države BiH, prestanak antidejtonskog negiranja konačne arbitražne presude u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH u zvaničnim aktima Skupštine Srbije, te otkrivanje arhive i svih zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije.

– Pozivam Vas da tokom službene posjete Bosni i Hercegovini ne ponavljate prazne fraze i floskule, već da barem jedan od ovih 13 nabrojanih problema počnete rješavati. Predsjedniče Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat Velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Zar nije došlo, napokon, vrijeme da se napravi jasna razlika između patrijarhalne i moderne svijesti? Da li je moguće da dio političke elite u Srbija ni na početku XXI stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država?

Opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II, kao i najavljena Deklaracija o opstanku srpske nacije nisu siguran i pametan putokaz za budućnost. To je prije putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Želim vjerovati da je budućnost naših država u istinskom međusobnom uvažavanju i poštivanju. Vrijeme je da i Vi napokon počnete izgrađivati iskrenu i poštenu politiku prema Bosni i Hercegovini. Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni Bosni i Hercegovini – stoji u otvorenom pismu poslanika Denisa Bećirovića.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku