hamburger-icon

Kliker.info

Poslanici iz RS opet protiv : U Parlamentu BiH bez usvajanja rezolucije o Srebrenici

Poslanici iz RS opet protiv : U Parlamentu BiH bez usvajanja rezolucije o Srebrenici

10 Juna
23:30 2015

Parlament4Poslanici na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) nisu usvojili Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).Za Rezoluciju je glasalo 25 poslanika, 13 je bilo protiv, a četiri suzdržana. Poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv Rezolucije. Ovim činom poslanici su odbili da podrže Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine.

Poslanik Saša Magazinović je kazao u raspravi tokom sjednice Predstavničkog doma PSBiH da će podržati Rezoluciju.”Mi moramo biti ljudi koji su spremni prihvatiti tegobu da se na našem prostoru desio genocid i zločini”, poručio je poslanik Zaim Backović.Poslanik Denis Bećirović kazao je da su u pripremi Rezolucije obavili razgovore sa raznim udruženjima i tek nakon toga je stavljen u parlamentarnu proceduru.

“Naš stav je da je zločin zločin i da svako mora odgovarati. Ova Rezolucija ne dijeli žrtve. Genocid se dogodio u srcu Evrope i to u zaštićenoj zoni UN-a”, poručio je Bećirović.

Pojasnio je da je uz konsultaciju s različitim udruženjima usaglašen tekst tog dokumenta te izrazio žaljenje što se državni parlament ni danas 20 godina od genocida nije u stanju suočiti s ovim i drugim zločinima počinjenim devedesetih godina. Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Sadik Ahmetović kazao je da je vrijeme za donošenje ovakve rezolucije, ali bi bilo bolje da je ona usaglašaea sa svim klubovima poslanika u Domu.

Poslanik BPS-a Zaim Backović (BPS) i jedan od predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici kazao je da ovaj dokument osuđuje genocid i sve zločine koji su se desili na prostoru BiH bez obzira na nacionalnu, etničku i religijsku pripadnost njihovih izvršilaca. Na druge rezolucije koje je BiH usvojila kada je u pitanju osuda zločina u drugim zemljama poput Azerbejdžana podsjetio je poslanik SDP-a Saša Magazinović. Kako je kazao, BiH je usvojila druge rezolucije ali nema podrške da osudi zločine u Srebrenici zbog zajedničke budućnosti u BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Harun
  Harun 11 Juna, 13:45

  Kako cekati od zlikovca da prizna,
  dokazi imaju treba ih osuditi,kolektivno
  pred svjeskim sudom…!

  Odgovori
  • sMILE
   sMILE 13 Oktobra, 15:07

   Većina u svetu, i to 3/4 su protiv vaših laži i manioulacija.

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku