hamburger-icon

Kliker.info

Posjeta visokog rizika : Nancy Pelosi ipak stiže u Tajvan?

Posjeta visokog rizika : Nancy Pelosi ipak stiže u Tajvan?

01 Augusta
14:48 2022

Mogući posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu očekuje se 2. augusta  navečer, objavljeno je u ponedjeljak, 1. augusta, a prenosi ruski TASS pozivajući se na agenciju Kyodo.

Prema pisanju agencije, Pelosi bi se 3. augusta  mogla sastati s premijerkom te zemlje Tsai Ing-wen.

Prema tajvanskoj državnoj TVBS, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova ne potvrđuje ovu informaciju.

Prema prethodnoj objavi medija Financial Times i Politico, Nancy Pelosi planirala je posjetiti Tajvan još  u aprilu  ove godine ali ju je u tome spriječio pozitivni test na koronavirus COVID-19, pa je putovanje odgodila. Ta najava bila je izazvala oštre reakcije Pekinga, čak i pokretanje demonstrativnih, jednih od najvećih vojnih vježbi ikada u zoni Tajvana – pomorskih i zračnih.

Međutim, u julu  je Nancy Pelosi ponovo najavila o namjeri posjete Tajvanu u sklopu svoje azijske turneje u augustu.

Taj posjet predsjednice američkog Kongresa nikada nije i službeno potvrđen od strane State Departmenta pa se sve ovo događa u nekom čudnom kontekstu – neuobičajenom za diplomaciju, u kojem je izvjesno samo to da zbog takvih i sličnih poteza dolazi do daljnjeg pogoršavanja američko-kineskih odnosa.

 

Ukoliko Pelosi na kraju i posjeti Tajvan, to bi značilo i prvi posjet nekog američkog državnog dužnosnika te razine otoku u posljednjih 25 godina. Tada, sredinom 90-ih godina, Kina niti približno nije imala ovakvu snagu i utjecaj na globalnoj pozornici kakve ima danas pa su njena priopćenja gotovo pa bila ignorirana. Sada je, međutim, stanje posve drukčije – i toga su dobro svjesne obje strane.

Peking je posljednjih sedmica , kao i proljetos, u više navrata upozorio Washington na razarajuće posljedice posjeta Pelosy Tajvanu, ako do njega dođe. On i dalje ustrajava na načelu jedne Kine, koje je prihvaćeno i kao temelj međusobnih odnosa od strane Washingtona u vrijeme kada su dvije zemlje 70-ih godina prošlog stoljeća normalizirale odnose i uspostavile međusobne diplomatske misije na najvišoj razini.

(Geopolitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku