hamburger-icon

Kliker.info

Posao već započet : Njemačka formira(la) tim pravnih stručnjaka za izmjenu Ustava BiH

Posao već započet : Njemačka formira(la) tim pravnih stručnjaka za izmjenu Ustava BiH

28 Jula
05:42 2014

Frank-Walter_SteinmeierNakon intenzivnog angažmana Njemačke u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Berlin se, čini se, odlučio posvetiti Bosni i Hercegovini. Nakon dolaska njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera u Sarajevo te njemačke kancelarke Angele Merkel u Dubrovnik s porukama čiji je naglasak nastavak intenzivnog angažmana Njemačke i EU-a za pozitivan razvoj u našoj zemlji, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova organizira u ponedjeljak “radionicu” u Berlinu na kojoj će se raspravljati o novom političkom pristupu prema BiH. Jedan od konkretnih prijedloga bit će formiranje pravnog tima bh. stručnjaka koji će raditi na prijedlogu reformi Ustava BiH, jednak onome koji je pod pokroviteljstvom SAD-a radio na reformi Ustava FBiH.

Njemački i američki tim

Kako doznaje Dnevni list, na sastanak u Berlin dolaze generalni direktor Direkcije za proširenje Europske komisije Christian Danielsson, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU-a za BiH Peter Sorensen, ali i nekolicina bivših i sadašnjih visokih međunarodnih dužnosnika u BiH, među kojima i bivši šef OHR-a Wolfgang Petritsch, analitičar Europske sigurnosne inicijative Gerald Knaus, a očekuje se i dolazak njemačkog šefa diplomacije Franka-Waltera Steinmeiera ili nekog od njegovih zamjenika, kao i predstavnika Ureda njemačke kancelarke Angele Merkel.“Koje instrumente imamo u rukama? Kakve smo lekcije naučili iz prethodnih, propalih pokušaja reformi u BiH?” glavna su tema o kojoj će se govoriti na ovoj “radionici”, kako je službeno nazvana. Priprema je to za mogući sastanak glavnih političkih igrača u BiH s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, neslužbeno planiran 28. kolovoza, nekoliko dana prije službenog početka kampanje za listopadske opće izbore u BiH.

-Što se tiče instrumenata o kojima će biti riječi, predstavnici “motora Europske unije”, kako na pripremnoj radionici, tako i na sastanku s Merkel, držat će metode koje Njemačka u svojim diplomatskim kontaktima opisuje kao “fer uvjetovanje”. Neće, stoga, biti nikakvog odstupanja od ranije postavljenih uvjeta – otkrio nam je jedan od najavljenih sudionika ove radionice koji je, zbog diplomatskih procedura i pravila, želio ostati anoniman. Budući da je svima jasno kako su ključ svih problema u našoj zemlji nefunkcionalni ustavi BiH i FBiH, naš sugovornik ističe kako bi Njemačka mogla na sebe preuzeti sličnu ulogu kakvu je unatrag par godina imao SAD, zajedno s briselskom i vašingtonskom administracijom. Naime, onako kako su Amerikanci formirali domaći tim stručnjaka koji je izradio preporuke za izmjenu Ustava FBiH, jedna od ideja je da Njemačka formira širi tim za mijenjanje Ustava BiH.

-U taj tim bi se uključili i građani, civilni sektor, domaći pravni stručnjaci iz oba entiteta, ali i mediji, odnosno šira javnost, jer parlamentarci ne mogu biti stručnjaci koji će ponuditi kvalitetna rješenja o kojima oni trebaju raspravljati – ističe ovaj diplomat. Dodaje kako bi sve moglo izroditi novi Ustav BiH, budući da je sadašnji, između ostalog, usvojen u nužnim, ratnim, a ne demokratskim uvjetima, nikad nije objavljen u službenim glasilima i ne ispunjava standarde pravne države. Osim toga, prema ustavnoj strukturi, dva entiteta i Brčko Distrikt imaju nadležnost na provođenju gotovo tri četvrtine pravne stečevine EU-a (aquis) što znači da je pred BiH, odnosno pred stručnjacima, ogroman posao. Ukoliko se formira taj tim i ukoliko on uradi konkretan prijedlog ustavnih reformi, bit će to 54. prijedlog izmjene Ustava u BiH, što onih kojima je cilj provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”, što onih Venecijanske komisije, Prudskog sporazuma… od kojih je (samo) šest propalih pokušaja međunarodne zajednice.

Posao već započet

-U BiH već postoji projekt “Novinari i pravnici: ustavne reforme i europski put BiH”, koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke – podsjeća naš sugovornik i dodaje kako Njemačka, nesumnjivo najjača europska sila i vodi glavnu ulogu u oblikovanju europske politike, već ima pred sobom detalje o ključnim dijelovima Ustava BiH koji se moraju izmijeniti i na čemu će inzistirati.Osim spomenutog tima, među kojima je i nekoliko uglednih pravnika koji su radili i rade u ustavnim sudovima u BiH, prije par mjeseci smo imali i konkretno njemačko djelovanje kroz dogovor pet pučkih stranaka iz BiH (dva HDZ-a, SDA, PDP, SDS). Iako je tom prigodom istaknuto kako “potpis nije novi savez pučkih stranaka nego opredjeljenje za europske vrijednosti”, poseban naglasak stavljen je tad na “unutarnji politički dogovor”, kao jednu od najvažnijih stvari za deblokadu BiH pa je realno očekivati da će se međunarodni akteri pobrinuti da to bude i koalicija nakon izbora u listopadu.

Europski paket ekonomskih reformi

Osim ustavnih reformi, kako u FBiH, tako i u BiH, fokus će biti i na novoj inicijativi koju je, nakon prosvjeda iz veljače usmjerenih i protiv loše ekonomske situacije u zemlji, pokrenula Europska unija. Njezino jezgro je Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growht) kojim EU želi podržati BiH prilikom donošenja i provođenja programa reformi. I u izradu ovog paketa bili su uključeni domaći, ali i strani stručnjaci. Prilikom nedavnog predstavljanja, šef Izaslanstva EU-a u BiH Peter Sorensen pozvao je predstavnike političkih stranaka da bez odgađanja odobre reformske mjere.

Europski paket pravosudnih reformi

Još jedan od smjerova u kojima će ići reforme je i oživljavanje strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa kojim dopredsjedava Pierre Mirel, direktor za strategiju i politiku proširenja, a koji se, usprkos pripremljenih gotovo 300 stranica na kojima su nabrojane sve anomalije u pravosudnom sustavu BiH, bavio tek ratnim zločinima. Umjesto tematiziranja borbe protiv korupcije, u posljednje gotovo tri godine vidjeli smo tek kako je osnovni cilj, kako “srpske” strane, tako i njihovih “hrvatskih” i “bošnjačkih” partnera, samo sužavanje nadležnosti Sudu i Tužiteljstvu BiH koji bi trebali procesuirati organizirani kriminal, korupciju i druga najteža kaznena djela. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku