hamburger-icon

Kliker.info

Poruka za Trumpa : Direktor američke obavještajne službe podnio ostavku

Poruka za Trumpa : Direktor američke obavještajne službe podnio ostavku

17 Novembra
17:49 2016

James Clapper, Director of National Intelligence speaks at the Council on Foreign Relations in New York City, U.S., October 25, 2016.  REUTERS/Brendan McDermid

Direktor krovne američke obavještajne službe James Clapper podnio je ostavku nakon pedeset godina u službi.Do njegove ostavke dolazi u vrijeme dok izabrani predsjednik Donald Trump i njegov tranzicijski tim pokušavaju naći svoj “pravac” kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti, javlja iz Washingtona Ivica Puljić.

Clapper je u intervjuu za američku televiziju NBC rekao da “više od godinu dana broji dane kada će prestati raditi na kraju predsjedničkog mandata Obame”.

“Više od pedeset godina službe je više nego dovoljno”, kazao je, dodajući da je “dobar osjećaj” dati ostavku.Clapper je na poziciju Direktora nacionalne obavještajne službe došao u augustu 2010, kada je njegovo imenovanje jednoglasno podržala Obavještajna komisija u Senatu.

Ključni momenat za Snowdena

Njegov mandat zasjenio je Edward Snowden, bivši zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji je objavio dokumente agencije o prisluškivanju građana.

Tokom saslušanja u Senatu 2013. godine, Clapper je rekao da NSA ne prikuplja podatke o američkim građanima, što je za Snowdena, kako je rekao u intervjuima, bilo ključni momenat da donese odluku o otkrivanju dokumenata.

“To je bila prijelomna tačka, gledati kako James Clapper direktno laže pod zakletvom. To je za mene značilo da nema više povratka”, kazao je tada Snowden.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku