hamburger-icon

Kliker.info

Poruka za političare i glasače u BiH : U Sloveniji je pobijedio Miro Cerar, političar koji je simbol poštenja

Poruka za političare i glasače u BiH : U Sloveniji je pobijedio Miro Cerar, političar koji je simbol poštenja

14 Jula
20:37 2014

Slovenija po 13. juliju 2014Pobjeda dr. Mire Cerara na izborima u Sloveniji je izuzetno pozitivna stvar, on je mjerna jedinica za moral dok je većina političara na zapadnom Balkanu mjerna jedinica za kriminal, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.Na tek održanim izborima u Sloveniji pobijedila je Stranke Mire Cerara (SMC), do sada bh. javnosti nepoznatog političara koji je budući premijer ove zemlje. No, Bećirović kaže da je njegova pobjeda bila je očekivana.

– Radi se o pozitivnoj ličnosti, koja predstavlja simbol poštenosti i čestitosti što je prava rijetkost na slovenskoj političkoj sceni, ali i šire. On istinski predstavlja avangardnog lidera nove epohe. Nažalost političari poput dr. Cerara predstavljaju pravu rijetkost u cijeloj regiji. Zanimljivo je, da je on stranku SMC osnovao tek 2.juna ove godine – kaže on.Dakle, radi se u osnovi, kako ističe, o nezavisnom kandidatu i nezavisnoj kandidatskoj listi, koja nema hipoteka i tereta iz prošlosti. Na listi SMC su ljudi koji uglavnom nisu bili prisutni u političkom životu Slovenije. Pobjeda SMC predstavlja snažan poraz tzv. etabliranih stranaka, kojima su građani Slovenije masovno izrazili nepovjerenje.

– Žalosno je, da su nezavisni kandidati prava rijetkost na bh. političkoj sceni. Iskreno se nadam, da će u slovenskoj vanjskoj politici doći do neophodnih promjena, a posebno kada se radi o podršci kriminalnim političkim strukturama na Zapadnom Balkanu – ističe Bećirović.Do sada su, kako navodi, sve slovenske vlade (ali i EU) bezuvjetno podržavale skoro sve visoko pozicionirane političare u regiji bez obzira na njihovu povezanost sa kriminalom, neke čak i sa ratnim zločinima.- Vrijeme je, da se sa tim konačno napravi preokret i da se počne upotrebljavati selektivni pristup prema pojedinim visokim zvaničnicima iz pojedinih država regije. Do sada su najviši predstavnici država iz regije, koji su dolazili u posjetu Sloveniji dočekivani sa „grljenjem i ljubljenjem“ i izražavana im je bezrezervna podrška. Nadam se da je nastupio kraj i tome – ističe direktor IFIMES-a. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku