hamburger-icon

Kliker.info

Poruka, pojašnjenje i očekivanja Denisa Zvizdića : Mostar nije ničiji stolni grad

Poruka, pojašnjenje i očekivanja Denisa Zvizdića : Mostar nije ničiji stolni grad

20 Decembra
23:27 2020

Denis Zvizdić, potpredsjedik Stranke demokratske akcije tokom obraćanja u Mostaru nakon lokalnih izbora u ovom gradu kazao je da Mostar nije “ničiji stolni grad”, te da neće podržati nikakve podjele u ovom gradu – pogotovo ne one na etničkom osnovu. Zvizdić je odgovorio i na pitanje novinara da li vjeruje BH bloku i da li očekuje blokade HDZ-a.

“Da li vjerujemo BH bloku, mi vjerujemo u programske ciljeve i smjernice unutar Koalicije za Mostar. Vjerujemo da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija, glasati svi oni koji žele moderan, jedinstven i savremen Mostar. To je cilj i očekivanje”, izjavio je Zvizdić.

On je kazao da u političkom svijetu postoji politički bonton koji važi svugdje, a to je da koalicija koja ima najviše glasova ima pravo da predloži gradonačelnika.

“Doktor Guzin je po svim referencama najadekvatnija osoba koja treba da vodi Mostar naredne četiri godine. Koalicija za Mostar je objavila program, precizno smo kazali kakav Mostar želimo, koji će konačno sa Gradskim vijećem i gradonačelnikom prekinuti blokadu, kako bi Mostar svoje resurse stavio u funkciju razvoja”, kazao je na pres-konferenciji.

“Ko god da je na tom fonu – sarađivat ćemo. Mostar nije ničiji stolni grad, i nećemo dozvoliti da se nastave podjele, pogotovo ne po etničkom osnovu. Mostar je paradigma BiH, onako kako želimo urediti državu – tako ćemo urediti Mostar”, istakao je.

Na pitanje očekuje li blokade iz HDZ-a u izmjenama Statua – Zvizdić je rekao da očekuje da svi održe svoju riječ.

“Mostar je prevažan u ovom trenutku, ne samo kao grad, nego kao paradigma BiH. Mostaru treba funkcionalno Gradsko vijeće, gradonačelnik koji će biti rezultanta svih vektora i ideologija u Mostaru. Nećemo pristati da se na formiranje Gradskog vijeća i izborom gradonačelnika miješaju bilo kakva pitanja koja nemaju usku vezu sa izborima u Mostaru”, poručio je Zvizdić .

Na osnovu do sada prebrojanih važećih glasačkih listića za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 13.992 glasa.

Slijedi HDZ koji je dobio 10.325 glasova.

BH blok (SDP, Naša stranka) – 3.972 glasa

Hrvatska republikanska stranka – 2.247

Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar – 1.291

HDZ 1990 – 679

Platforma za progres – 610

Neovisna lista Pravo na grad – 471

Prva mostarska partija – 273

Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) – 242

Napomena: Rezultati su bazirani na još uvijek malom broju prebrojanih glasova i nezvanični su.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku