hamburger-icon

Kliker.info

Poruka Franje Topića zvaničnicima Evropske unije : Nađite način i ubrzajte put BiH kao EU

Poruka Franje Topića zvaničnicima Evropske unije : Nađite način i ubrzajte put BiH kao EU

22 Septembra
23:27 2018

Druga međunarodna panevropska konferencija u organizaciji Crnogorske panevropske unije na temu “Za Evropu: Komuniciranje evropskih integracija između država članica EU i država proširenja” održana je 21 i 22. septembra 2018. godine u Zagrebu. Organizacija konferencije je podržana od strane Evropske komisije kroz Jean Monnet Action projekat “Komuniciranje Evrope između panevropskih društava”.

Učesnici konferencije bili su predstavnici organizacija, članica Međunarodne panevropske unije, kao i predstavnici Evropskog parlamenta, predstavnici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, ambasade Crne Gore u Hrvatskoj, predstavnici crnogorskog parlamenta, te predstavnici iz civilnog sektora.

Delegaciju Panevropske unije BiH na ovoj konferenciju činili su prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Panevropske unije BiH, mr. Haris Ćutahija, v.d. predsjednika Panevropske unije BIH, g. Senad Dorić, generalni sekretar Panevropske unije BiH i g. Dario Plavčić, predsjednik mladih Panevropske unije BiH.

Član predsjedništva Međunarodne panevropske unije i počasni predsjednik Panevropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić na konferenciji je apelovao na zvaničnike Evropske unije da nađu način i ubrzaju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Govoreći o aktuelnim temama Evropske unije, rekao je da je mir najveće postignuće EU.

“Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Za mir se moramo boriti i tako graditi bolji svijet”, istakao je profesor Topić.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH mr. Haris Ćutahija, govoreći o unutrašnjim pitanjima BiH, istakao je problem populističke retorike u zemlji, te upozorio da se o procesu integrisanja BiH u EU jako malo govori tokom predizborne kampanje.

“Pozicija i opozicija u BiH trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Evropske unije, ali to ne znači puno dok sama nepokrene procesei reforme. Panevropska unija BiH svojim aktivnostima potiče izgradnju konsenzusa svih aktera u procesu evropskih integracija”, zaključio je Ćutahija.

Predsjednik Mladih panevropske unije BiH g. Dario Plavčić podsjetio je da četvrtinu stanovništva u BiH čine mladi koji mogu donijeti potrebne promjene u zemlji. Pozvao ih je da u javni prostor ne unose svoje frustracije i negativnosti, već  da šire nadu i pozitivan stav.

“Konflikte treba nadilaziti. Mladi Panevroposke unije BiH i dalje će ustrajno raditi na promicanju evropskih vrijednosti i pomaganju što skorijeg pristupanja BiH u EU”, istakao je Plavčić. Podsjetio je na nedavno održanu konferenciju Mladih Panevropske unije BiH koja je organizirana u Sarajevu, a koja je okupila stotinjak mladih iz svih krajeva BiH i svih političkih i drugih opredjeljenja i svjetonazora, a koji su jednim glasom govorili o važnosti što skorijeg pristupanja BiH u EU.

I ostali sudionici konferencije, među kojima su bili Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije, prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije, Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj,  Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, Pavo Barišić, generalni sekretar Međunarodne panevropske unije, te  Adrijan Vuksanović, zastupnik u parlamentu Crne Gore  i drugi govorili o procesu EU integracija BiH. Tako je akdemik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske panevropske unije rekao da Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme, naglasivši dvoentitetsko uređenje zemlje.

“Važno je da BiH bude što prije integrisana u EU i trebalo bi se poraditi na nekim elementima preustroja zemlje. Bosna i Hercegovina je ključ cijelog integrisanja područja Jugoistoka Evrope. Ne smijemo zatvarati oči i ne smijemo samo kritikovati problem koje BiH ima, već joj pomagati i Panevropska unija za to je itekako opredjeljena”, rekao je Ježić.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku