hamburger-icon

Kliker.info

Poruka Angele Merkel: Zemlje zapadnog Balkana različitom brzinom u EU

Poruka Angele Merkel: Zemlje zapadnog Balkana različitom brzinom u EU

02 Jula
15:42 2016

angelaphone45Njemacka kancelarka Angela Merkel, povodom Samita o zapadnom Balkanu u ponedjeljak u Parizu, koji je nastavak berlinskog procesa, ističe da zemlje regiona imaju ervopsku perspektivu koja je povezana sa očekivanjima šta moraju poboljšati u raznim oblastima.

Ona je, u nedjeljnoj video-poruci objavljenoj danas na sajtu nemačke vlade, rekla da vidi evropsku perspektivu različite brzine za zemlje zapadnog Balkana, navodeći da su Hrvatska i Slovenija već članice, da su druge započele pregovore, a da je Bosna i Hercegovina nedavno predala zahtjev za članstvo.

„Ti koraci su uvijek povezani sa našim očekivanjima šta se mora poboljšati, posebno u vladavini prava“, naglasila je Merkel. Ona je podsjetila da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne saradnje u regionu, kao i približavanje zapadnog Balkana EU.

„Već smo imali uspjehe. Atmsfera je sada bolja. Poslije prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regiona sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima“, objasnila je Merkel. Ona je istakla da postoje fiksni planovi za pospešivanje infrastrukture u regionu, posebno drumskog i željezničkog povezivanja, kao i tješnju saradnju u oblasti nauke.

U Parizu, kako je najavila, biće potpisan sporazum o uspostavljanju kancelarije za mlade. Ta kancelarija, prema njenim riječima, biće uspostavljena po uzoru na njemačko-francusku platformu za saradnju mladih.

„Radi se prije svega o razmjeni mladih, o međusobnom upoznavanju, to jest saradnji već od školskog uzrasta“, podvukla je Merkel. Ona je podsjetila da je njemačka vlada inicirala Berlinski proces na 100-tu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

„Brinemo se o tome da te zemlje bolje sarađuju i istovremeno približavaju se EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regionu, koji je imao bitnu ulogu u Prvom svjetskom ratu a i danas nije obelježen potpunom stabilnošću“, naglasila je Merkel.

Što se EU poslije Brexita tiče ona je ukazala da je održan Samit na kojem su identifikovane tri važne oblasti u kojoj Unija mora biti efektivnija, a to su konkurentnost, unutrašnja i spoljna bezbjednost, kao i bolja ponuda za mlade.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku