hamburger-icon

Kliker.info

Porota je odlučila, a Fergusson gori : Manjak odgovornosti i preopterećenost !

Porota je odlučila, a Fergusson gori : Manjak odgovornosti i preopterećenost !

26 Novembra
07:51 2014

flaggori321U slučaju dvojbe u korist optuženog. Velika porota se na kraju odlučila protiv pokretanja sudskog procesa. Očigledno je bilo previše proturječnih izjava svjedoka. Nije bilo dokaza da je policajac Darren Wilson djelovao iz nehata ili prekršio zakon. U jednom saopštenju Willson se pravda za ubistvo 18-godišnjeg mladića. Djelovao je u skladu s onim kako je obučen. Njegove riječi zvuče hladno, samouvjereno. Počinilac sebe predstavlja kao žrtvu. Bilo bi bolje da je šutio!

Policajci drugog reda

Ovako dosipa so na ranu – otežava Afroamerikancima – ne samo u Fergusonu, da prihvate odluku porote. Darren Wilson sigurno nije neko ko bi moga pridobiti simpatije. On je oličenje onoga što ionako postoji u vidu predsrasuda o američkim policajcima širom svijeta: oni najprije pucaju, a onda pitaju. Ono što je loše za predrasudame je to što su one ponekad i istinite. Statistike jasno pokazuju: pretjerano policijsko nasilje protiv Afroamerikanaca u SAD ostaje problem, čak iako ga američki građani rado  potiskuju.

Obuka policajaca je djelimično manjkava. Ona uopšte ne odgovara standardu koji naprimjer važi u Njemačkoj. Nezamislivo je tako da neko ko nije dovoljno dobar za posao u Frankfurtu, taj isti posao smije obavljati – naprimjer- u Ludwigshafenu. Upravo to se dešava u saveznoj državi Missouri: dobri policajci smiju patrolirati u St. Louisu. Oni manje dobri – da se izrazimo ljubazno – smiju se “dokazivati” u socijalnim žarištima poput Fergusona. Tamo su čuvari reda ” druge klase i lošije plaćeni. To baš i ne motivira.

Novi rasni nemiri?

Smrt Michaela Browna je više od tragedije. Više od pojedinačnog slučaja u kome preopterećeni policajac poteže za oružjem. Slični slučajevi se skoro svakodnevno dešavaju negdje u SAD. Samo o nekima se izvještava. Slučaj Michael Brown ima potencijal da dovede do rasnih nemira širom zemlje. Mnogo zavisi od toga kako će se prema tom slučaju ophoditi političari. To prije svega ovisi od predsjednika Obame i drugih u Washingtonu.

Jer, provincijski političari u Missouriju su dovoljno dokazali da su beznadežno preopterećeni. Naprimjer guverner Jay Nixon . U jednom intervjuu on ne može odgovoriti na pitanje ko je na kraju odgovoran za sigurnost u Fergusonu. On isuviše muca, tako da mu se na kraju izruguje cijela nacija. Također i nadležni državni tužilac Robert P. McCulloch ne blista u ovom slučaju. Odmah nakon smrti Michaela Browna mnogi državnom tužiocu prebacuju da je pristrasan. Razlog: otac McCullocha je bio policajac kojeg je usmrtio jedan Afroamerikanac.

McCulloch stoga odlučuje da poroti predoči sve dokaze prema motu: vi trebate odlučiti. Bilo bi bolje da je slučaj prepustio specijalnom državnom tužiocu. On bi sa porotom preispitao dokaze. McCulloch je to odbio. Možda zato što je tašt, možda iz pogrešnog osjećaja dužnosti. Na kraju svojoj domovini time nije učinio uslugu. Serija preopterećenih lokalnih poitičara u Missoriju bi mogla biti nastavljena – gradonačellnik Fergusona je samo jedan od mnogih. Istina protiv nekompetentnosti političara se ne može puno učiniti. Građani moraju birati nove predstavnike.

Razočarenje politikom i pravosuđem u SAD ne može međutim biti izvinjenje za nasilne nemire, koje nažalost trenutno doživljavamo. Mjesto onih koji pljačkaju radnje i pale automobile je u zatvoru. Stanovnici Fergusona bi se trebali zapitati šta mogu učiniti da bi se smirila napeta situacija. Roditelji Michaela Browna su dobar primjer: oni pozivaju na mir i mirne akcije. Slično postupaju predstavnici mjesnih crkvi, sindikata i nevladinih organizacija. Svi oni u ovim teškim danima nose posebnu odgovornost.

Miodrag Sorić (DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku