hamburger-icon

Kliker.info

Porazni rezultati istraživanja : Namješteni tenderi BiH koštaju godišnje pola milijarde KM

Porazni rezultati istraživanja : Namješteni tenderi BiH koštaju godišnje pola milijarde KM

07 Jula
06:29 2010

Građani BiH godišnje ostanu bez 500 miliona maraka zbog namještenih tendera! Čak 756 nezakonitih javnih nabavki u 2009. godini pokazuje da je BiH postala evropski rekorder po broju namještenih tendera, o čemu svjedoči i podatak da 15 odsto vrijednosti svih raspisanih tendera završi u džepovima onih koji odlučuju o tome ko će dobiti posao!Ovi porazni rezultati istraživanja agencije „Tender" ukazuju na to da se tenderi raspisuju samo da bi se zadovoljila forma, a ne da bi u regularnom postupku javne nabavke poslove dobijali najbolji i najpovoljniji ponuđači. Sekretar „Tendera" Igor Vukajlović za Press RS kaže da je zastrašujućim razmjerama mita i korupcije na tenderima najviše doprinjela loša zakonska regulativa u ovoj oblasti.

Kazne ne postoje!                           Prema Vukajlovićevim riječima, to je upravljačkim strukturama u javnim preduzećima i državnim institucijama otvorilo prostor da budu toliko potkupljivi i da im niko ne može ništa ako pronađu neku od brojnih rupa u zakonu i namjeste tender.- Rupe u zakonu su ogromne. Sam Zakon o javnim nabavkama napravljen je tako da praktično ide na ruku onima koji ga krše. Kazne za namještene tendere gotovo da i ne postoje. Osim toga, procedure za rješavanje brojnih žalbi su toliko spore da se često dešava da počnu da se riješavaju tek pošto poslovi na koje ima pritužbi već budu ugovoreni – kaže Vukajlović.On ističe da na regularnost tendera stigne čak 1.500 žalbi godišnje.- Po broju žalbi na proces javnih nabavki BiH je neprikosnovena u regionu i državama koje prolaze kroz tranziciju. Nevjerovatno je da vlast ne čini ništa da sasječe korupciju u ovoj oblasti. Ako šestina od tri milijarde KM ukupne vrijednosti obavljenih javnih nabavki tokom godine ode na podmićivanje za dobijanje posla na tenderima, valjda neko mora da se zapita kuda to vodi i čemu uopšte služe tenderi i Zakon o javnim nabavkama? Ali, niko se ne pita, niti čini bilo šta da se to prekine.

Oboren prijedlog zakona                       Potpuno je, dakle, jasno da je ovakva katastrofa u oblasti javnih nabavki moguća samo zbog nedostatka političke volje da se donese bolji zakon i zavede oštrija kontrola sprovođenja tendera – tvrdi Vukajlović.Podsjetimo, u avgustu prošle godine u Parlamentu BiH propao je pokušaj donošenja novog zakona o javnim nabavkama. Zakon su oborili poslanici SNSD-a u pokušaju da nadležnost za riješavanje žalbi na tendere vrate na nivo entiteta. Doduše, zakon koji je predložio Savjet ministara osudile su i nevladine organizacije zbog izostanka sankcija za odgovorne u procesu javnih nabavki. Kazni u prijedlogu zakona nije bilo čak ni pošto je u čak 756 slučajeva presuđeno u korist preduzeća koja su se žalila na ishod tendera. Upućeni tvrde da osim BiH u Evropi ne postoji zemlja u kojoj je moguće da tolike presude rezultiraju samo jednom kaznom od simboličnih 1.000 KM i nijednim krivičnim postupkom protiv onih za koje je utvrđeno da su prekršili zakon. Komentarišući ovaj i brojne druge apsurde u oblasti javnih nabavki, nezavisni poslanik u Parlamentu BiH uvjeren je da je i oboreni prijedlog zakona bio bolji od onog koji se sada primjenjuje.

Aneksima uvećali ugovor za 360 odsto              Udruženje „Tender" tvrdi da je povećavanje vrijednosti ugovorenih nabavki putem dodatnih aneksa uzelo maha do te mjere da se mnogi ne libe da trostruko „naduvaju" cijene redova.- Imamo i primer za „Ginisa". Riječ je o banjalučkom Centru za predškolsko obrazovanje, koji je prihvatio zahtjev izabranog dobavljača da aneksom ugovora cijene svojih proizvoda poveća za nevjerovatnih 360 odsto! Da stvar bude gora, zakon u ovakvim slučajevima predviđa samo raskidanje ugovora. Međutim, u ovom slučaju ni to nije učinjeno, tako da je sumnja da iza svega stoje neke sumnjive radnje potpuno osnovana – kažu u „Tenderu". – Aktuelni zakon je katastrofalan. U njemu je ostavljen prostor za izuzetno duge procedure za riješavanje žalbi, kao i brojne praznine koje se koriste da bi se izbjeglo raspisivanje tendera. U svakom slučaju, Savjet ministara sada treba da izađe sa novim zakonskim predlogom. Ali, plašim se da do toga neće doći uskoro, pogotovo što još nije formirana ni nova radna grupa za izradu prijedloga koji bi mogao da dobije podršku u parlamentu – kaže Novaković.

U Komisiji za riješavanje žalbi priznaju da ogroman broj novih predmeta koje dobijaju svjedoči o velikim problemima u sistemu javnih nabavki. Predsjednik komisije Amir Pilav kaže za Press RS da su u ovoj godini primili više od 800 žalbi, što ukazuje na to da bi mogao da bude oboren i prošlogodišnji rekord.- Činjenica je da ogroman broj žalbi pokazuje da institucije i javna preduzeća koja raspisuju tendere prave ogroman broj grešaka. Ipak, mnogo složenije pitanje je zašto se dešava toliki broj grešaka – kaže Pilav.Glavna služba za reviziju javnog sektora RS smatra da je prijavljen samo manji broj zloupotreba. Glavni revizor Boško Čeko uvjeren je da je stvarni broj namještenih tendera mnogo veći pošto se poražene firme, uglavnom, i ne odlučuje na žalbe.- Ali, glavni problem je u primjeni zakona. Jer, ni najbolji zakon ne valja ako ne želi da se sprovede – ističe Čeko.Prema njegovim riječima, ključni problem je u zloupotrebama zakona, na šta ukazuje veliki broj potpisanih aneksa kojima se vrijednost osnovnog ugovora dvostruko uvećava. S druge strane, aktuelni zakon ne sadrži nikakve sankcije, što je i dovelo do toga da već nekoliko godina niko nije osuđen za manipulacije na tenderima – upozorava Čeko.  (Kliker.info-Press RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku