hamburger-icon

Kliker.info

Poraz reprezentacije – pobjeda Bosne i Hercegovine

Poraz reprezentacije – pobjeda Bosne i Hercegovine

19 Novembra
14:13 2009

 Navijači su na Bilinom polju ovacijama ispratili nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na završetku utakmice u kojoj je je selekcija Portugala osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević kaže da se igračima nema šta zamjeriti jer su dali sve od sebe. "Činjenica je da smo ostali bez četiri tako značajna igrača. Mislim da ne bi smjeli biti jako nesretni, iako sam uistinu nesretan. Jer, činilo mi se, barem u prvom poluvremenu, da smo mogli nešto napraviti", izjavio je Blažević nakon utakmice.

 "Navijaću za BiH, za svoje!" 

Reprezentacija BiH sinoć nije uspjela na nogometnom terenu, ali jeste na jednom drugom polju, onom na kojem ovdašnji političari još od 90-ih ne postižu rezultate. Uoči utakmice BiH – Portugal anketirani građani Banjaluke ovako su prognozirali rezultat odgovarajući pri tome na pitanje za koga će navijati: "Navijaću za BiH i mislim da će pobijediti 3:1", kaže jedan Banjalučanin. Drugi dodaje kako je "bolje navijati za BiH, nego za Portugal", pitajući pri tome "šta imaš od Portugala". "Za Bosnu ću navijati, za svoje ću navijati", kaže građanin

grada na Vrbasu.Slično raspoloženje vladalo je i u drugim bh. gradovima zbog čega profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić tvrdi da BiH sinoć nije poražena. "Mislim da je BiH već prije ove utakmice dobila utakmicu. Pobijedila je velike nogometne sile, Tursku, belgiju i na taj način je reprezentacija BiH bila veći ambasador svoje zemlje nego svi njeni političari u zadnjih 20 godina zajedno", ističe Kukić. 

Potisnut nacionalni element                    

Utakmica u Zenici mobilizirala je pozitivnu društvenu energiju u jednom dezintegriranom društvu kakvo je BiH, kaže profesor Kukić. "Danas se u anketama moglo vidjeti da najveći broj građana BiH navija za reprezentaciju BiH bez obzira gdje žive, ako se, naravno, isključe političari. Zahvaljujući takvoj koncentraciji društvene energije prvi put nakon 90. godine u stranu je jednim događajem potisnut element nacionalnog na način da on nije najvažnija stvar na svijetu", kazao je profesor Kukić.Podršku BiH pružali su i njeni susjedi, posebno u Hrvatskoj, gdje se mnogo više pažnje posvetilo reprezentaciji BiH, nego Sloveniji, koja se sinoć plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo. U jednom od komentara "Jutarnjeg lista" utakmica na Bilinom Polju nazvana je "borbom Davida protiv Golijata", uz ocjenu kako "Hrvatska sa BiH dijeli mnogo toga – jezik i prošlost, sarme, ćevape i Halida Bešlića, pa na kraju i Miroslava Ćiru Blaževića".  (Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku